Bulgaristan: Madencilerden İşten Çıkarmalar ve Geciken Maaşlar Nedeniyle İşgal Eylemi

bulgar-madenciler-Jana-Tsoneva-e1476396916477

Bulgaristan’da 100’ü aşkın madenci planlı işten çıkarmalar ve geciken maaş ödemelerini yeniden görüşmek için ülkenin güneybatısında bulunan madenden çıkmayı reddediyor.

Bobov Dol Madencilik’te çalışan madenciler Babino madeninin 400 metre altında Salı günü mesai saatinin bitimi itibariyle eylemlerine başladılar.

Yerel basın, madenin sahibi Bulgar iş adamı Hristo Kovachki’nin yüksek maliyetler ve düşük verimlilik nedeniyle iki madenin kapatılmasına karar vermesiyle 750 madencinin işsiz kalacağını söyledi.

Kovachki, Çarşamba günü için işgalin sona ereceğini söylese de yeraltındaki madenciler grevi sonlandırmayı reddediyor. Ülkenin Madencilik ve Jeoloji Odası’nın Ağustos verilerine göre Bulgar maden şirketi geçtiğimiz yıl 24 bin kişiyi istihdam ederken gayrisafi milli hasılaya katkısı ise yüzde 27.

Orada bulunan kaynaklardan Sendika.Org’a verilen bilgiye göre aylardır ücret alamayan 120’nin üzerinde işçi ocağı terk etmiyor. Şirket 13 Ekim’de oksijen pompalarını bir ara kapatmış ancak geri açmış, içerideki su ve yiyecek ise tükenmek üzere. Maden yönetimi bugün bir miktar ödeme yapmayı kabul etmiş ancak görüşmeler ve direniş sürüyor.

Sendika.Org
Kaynak: http://www.mining.com/bulgaria-coal-miners-stay-underground-to-protest-layoffs-delayed-salaries/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.