Brezilya: #MTST, Barınma Hakkı için 13 Eyalette Yol Kesme Eylemi Yaptı

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Nasıl Ortaya Çıktı? Evsiz İşçiler Hareketi İşgal Afişi Brezilya’da 1997 yılında kulübe-sakinleri hareketi olarak ortaya çıkmış ve MST (Topraksız Kırsal İşçiler Hareketi’nin”

MTST Üyelerinin BR-376 nolu yolda gerçekleştirdikleri işgal eylemi

MTST Üyelerinin BR-376 karayolunda gerçekleştirdikleri yol kesme eylemi

MTST Hareketi, hükümete karşı değil ama barınma hakkı olmalı diyor.

Evsiz İşçiler Hareketi (MTST) ve Kent Direniş Cephesi hareketleri, çarşamba günü Federal Hükümete karşı 13 eyalette ve 30 stratejik noktada yapılan yol kesme eyleminin amacının hükümetin görevden alınması,  cumhurbaşkanının değiştirilmesi veya askeri darbe olmadığını söylüyor. MTST’den Vitor Guimaraes’e göre eylemlerin amacı basit; kenar mahallelerde yaşayan halkın, yaşam koşullarının iyileştirilmesi, barınma hakkının savunulması ve hükümetin Minha Casa, Minha Vida projeleri için vergi ayarlaması uygulamasından derhal vazgeçmesi.

MTST Hareketine göre, Brezilya’da 7 milyon konut açığı bulunmakta. Kentsel dönüşüme giren yerlerde gayrimenkul spekülasyonları nedeniyle kira fiyatları rekor derecede artmış durumda. Hareket 8245/1991 Federal Sayılı Kanunda yapılacak değişiklik ile düşük kiralı sosyal konutun teşvik edilmesi gerektiğini savunuyor. Hareket ayrıca ulaşım hakkı için mücadele ediyor.

Sabahın erken saatlerinde, yaklaşık 100 kişilik bir grup Contorno yolunda tekerlek yakarak, Rio-Niterói Köprüsü’nü ulaşıma kapadı. Çevre mahallelerde uygulanması planlanan kentsel reform uygulamasına karşı 13 eyalette yapılan yol kesme Benim Evim Programı’nın üçüncü aşaması olan ve henüz kaba inşaat halinde olan Minha Casa, Minha Vida projelerinin başlaması için hükümete baskı yapmayı amaçlamaktadır.

Guimarães göre protesto hareketi; kemer sıkma politikaları nedeniyle durdurulan Minha Casa, Minha Vida projesinin üçüncü aşamasının uygulanmaya başlaması için prosedürlerin hızlandırılmasını ve hükümet tarafından yapılması planlanan reformlara karşı baskı oluşturmayı amaçlamaktadır. “Hareket hükümete karşı değil, başkanı görevden alma ya da iktidara askeri getirme gibi bir planımız yok” diyen Guimarães sözlerine “biz askeri müdahaleye karşıyız ama kendi lehimize olacak müdahaleye açığız. Biz askeri darbenin, işçiyi baskılamak demek olduğunu biliyoruz ve darbeyi savunanların bizim çıkarlarımızın karşısında olduğunu düşünüyoruz. Kemer sıkma politikaları bizi değil bankacıların çıkarlarını koruyor. Nefret söylemi ile darbenin güçlendirilmesinden önce çarşamba günü yapılan işgal, seçkinci önyargı ve hoşgörüsüzlüğe karşı bir duruştur” diye devam etti.

MTST geçen yılın Ekim ayında üyelerine Zumbi dos Palmares’i işgal çağrısı yapmıştı. İşgal hareketi sonucunda geçtiğimiz yıl yoksullara konut yapılmasının kabul edildiğini belirten Guimarães hükümetten kent genelinde yapılacak teknik çalışma programının kendilerine sunulmasını beklediklerini açıkladı.

Peki, Evsiz İşçiler Hareketi (MTST)**Movimento dos Trabalhadores Sem Teto/** Nasıl Ortaya Çıktı?

Evsiz İşçiler Hareketi (MTST)

Evsiz İşçiler Hareketi İşgal Afişi

Brezilya’da 1997 yılında kulübe-sakinleri hareketi olarak ortaya çıkmış ve MST (Topraksız Kırsal İşçiler Hareketi’nin** Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra/**) içinden gelmiş bir örgüttür.

MTST, Hükümet ile doğrudan çatışma ve müzakere taktiklerini birlikte kullanarak çarpık kentleşen Brezilya şehirlerinde ki terkedilmiş hükümet binalarını işgal edip kamusal alana açmaktadır. Yerel yönetimlerin işgal evlerini tahliyesi sırasında uyguladığı şiddete direnen MTST, düşük kiralı konutlar için müzakere ederek 7 milyon olarak tahmin edilen konut açığını azaltmaya çalışmaktadır.

Brezilya’da terkedilmiş halihazırda 5 milyonun üzerinde konut bulunmaktadır. MST içinde çalışma grubu olarak ortaya çıkan MTST, kırsal reform yerine kentsel reform odaklıdır. Tamamen özerk olmasına rağmen, örgüt MST ile stratejik ittifak içindedir. MTST aynı zamanda Düşük Gelirli Konut Birliği ve Popüler Sosyal Hareketler Merkezi,**Centro dos Movimentos populares ve União Nacional de Moradia Popular/** gibi diğer Brezilyalı toplumsal kent hareketleri ile birlikte çalışır.

Hareketin karma bir siyasi yapısı vardır. Bazı kollarda, Leninist siyasi partiye benzer hiyeraşik bir örgütlenme varken diğer kollarda öz-yönetim hedefinde kararlı örgütlenmeler mevcuttur. São Paulo eyaletinde’ki bir kol ise bir siyasi partinin, yan kolu gibi örgütlenmiştir.

Evsiz İşçiler Hareketi, siyasi kayırmacılık ve uyuşturucu kaçakçıları gibi faktörler nedeniyle Gecekonducular Hareketi’nin ** Movimento dos Favela/**  1980’ler sonrası zayıflaması nedeniyle (ki tahliyeye karşı 1960’lar ve 1970’lerdeki direnç bunda belirleyici oldu) Brezilyalı şehirlerde ki en önemli toplumsal hareket oldu. Gecekonducular Hareketi içinde yer alan evsizler “isyancı” hip-hop grupları gibi diğer gelişmekte olan toplumsal hareketler ve MST, MTST gibi topraksızlar hareketleriyle işbirliği içinde bulunmayı denediler.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.