Brezilya: Yerliler Çevre Tazminatı ve Covid-19 Önlemleri İçin Otobanı Kesti

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Brezilya’da yerli halk Covid-19’la mücadele edebilmek için daha fazla destek verilmesi ve ormansızlaştırmanın durdurulması talebi ile kilit öneme sahip olan anayolu trafiğe kapattılar. Kayapo Mekronati yerlileri Pazar sabahından beri Amazon ormanlarına giden BR-163 otobanın…”

**/**

Brezilya’da yerli halk Covid-19’la mücadele edebilmek için daha fazla destek verilmesi ve ormansızlaştırmanın durdurulması talebi ile kilit öneme sahip olan anayolu trafiğe kapattılar.

Kayapo Mekronati yerlileri Pazar sabahından beri Amazon ormanlarına giden BR-163 otobanını geleneksel tüylü başlıklarını takmış, yerel giysilerini giymiş ve vücutlarını boyamış olarak yol kesme eylemini sürdürmektedirler. Bu otoban Brezilya’nın tarımsal üretiminin kalbinde bulunduğundan çiftçiler için kilit bir öneme sahiptir.

Brezilya’da 1964-85 yılları arasında hüküm süren askeri diktatörlük döneminde Amazon bölgesinin kalkınması için inşa edilen otobanın çevreye verdiği zarardan dolayı Yerliler tazminat talep etmektedirler. Diğer talepleri de yerli toplulukları çok daha fazla etkileyen Covid-19’la mücadele için daha fazla hükümet desteğidir. Brezilya Yerli Halkları Birliği “yerlilerden 21.000 kişinin enfekte olduğunu, 618 kişinin ise hayatını kaybettiğini” söylüyor.

Yerliler yasa dışı altın madenciliği ve Amazonu ormansızlaştıran çiftçilik/sığır yetiştiriciliğinin yarattığı topraklarının gasp edilmesi eylemlerin durdurulmasını talep ediyorlar.

Kaynak: https://en.mercopress.com/2020/08/19/amazon-indigenous-protest-demanding-environment-compensation-from-brazilian-government-and-improved-covid-19-care linkinden özetlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.