Brezilya: Öğrenciler Kamu Okullarını İşgal Etti

brezilya_işgal1

Öğretmenler ve  öğrenciler Eyalet valisi Geraldo Alckmin’in hazırladığı 93 kamu okulunu kapatma planına karşı Sao Paulo’da 40 okulu işgal ettiler.

Geçen hafta başlayan öğretmen-öğrenci işgaline, kalabalık sınıfların kapatılması yerine; okullarının kapatılması ve öğretmenlerin ücretlerinin düşürüleceği korkusu neden oldu. Protestocular konuyla ilgili olarak, kalabalık sınıfların normal sınıflara dönüştürülmesi ve daha yüksek ücret talep eden öğretmenlerin taleplerini karşılamayan Vali Gerolda Alckmin’i suçladılar.

Sao Paula Öğretmenler Birliği (APEOESP) “Alckmin yönetiminin ‘reorganizasyon’ adı altında okulları kapatmayı, öğretmen ücretlerini düşürmeyi ve nüfusun büyük bir bölümünün ihtiyaç duyduğu kamu hizmetlerini azaltmayı ve kamu yönetimini tasfiye etmeyi hedeflediğini” basın açıklaması ile kamuoyuna duyurdu.

Brezilya yasalarına göre Eyaletler ve Belediyeler bütçelerinin % 25’ini eğitime ayırmak zorundalar. Eyalet ve belediye bütçelerindeki eğitim kesintileri Federal Hükümetin eğitim fonlarının da kesilmesine neden oluyor.

Brezilya’daki Eğitim çevrelerinin desteği, Brezilya Devlet Başkanı Dilma Roussef’in seçilmesinde kilit bir rol oynadı. Dilma ikinci dönem başkanlığı sırasında ülkenin devlet başkanı olarak eğitime kilit bir öncelik vereceğini vaat etmişti.

Brezilya hükümeti 2013 yılında yeni bir petrol yasası çıkararak, petrol imtiyazlarının % 75’ini eğitime, %25’ini ise sağlığa yönlendirdi.

Sonuç olarak, hükümet 2014 yılında, eğitime ayırdığı gayrisafi milli hasılanın % 6.4’ü olan bütçeyi, 2024 yılında gayrisafi milli hasılanın % 10’una çıkarmayı hedefliyor.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Brazilian-Students-Hold-Massive-Occupation-of-Public-Schools-20151117-0039.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.