Brezilya: Öğrenciler 200’den Fazla Okulu İşgal Etti

São Paulo’da öğrenciler ve öğretmenler Vali Alckmin’in eğitim reformuna karşı direnişi giderek büyütüyor. Bu reform çoğu yoksul mahallelerde olmak üzere neredeyse 100’e yakın okulun kapanmasına sebep olacak. Hükümetin Eylül’de açıklamış  olduğu eğitim reformundan özellikle yoksul öğrenciler ile öğretmenlerin etkilenmesi bekleniyor.

Ancak protestolar reform paketinden öncesine dayanıyor. Kamusal eğitimde sınıfların kalabalık, öğretmen maaşlarının düşük ve okulların donanımlarının eksik olması sebebiyle öğretmenler 2015’in başlarında 3 ay süren bir grev başlatmışlardı.

9 Kasım’da başlayan işgal hareketi halkın, öğretmenlerin ve öğrencilerin ailelerinin desteği ile büyüyor. Öğrenciler tamamen kendilerinin örgütledikleri işgal hareketini genişleterek 1 Aralık itibariyle işgal edilen okul sayısını 200’e çıkardılar.

İşgal edilen okulların haritası

Polis 1 Aralık’ta eylemcilere göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle saldırdı ve 4 öğrenciyi göz altına aldı. Saldırıların üzerine öğrenciler okul sıralarından ve sandalyelerden barikatlar kurdular ve ‘Burası bizim okulumuz, okulumuzu bırakmıyoruz’ sloganlarıyla direnişe geçtiler.

Okullarında polise karşı direnişe geçen öğrenciler | Foto: Laura Viana

*200 okul işgal edildi-Polis öğrencilere saldırdı.

Öğrenciler tarafından işgal edilen ve devamlı güncellenen okulların listesine buradan ulaşılabilir.

Haber: isyandan.org

Hiç Yorum Yapılmamış

  1. Pingback: Brezilya: Okul Yemekleri Yolsuzluğunu Protesto Eden Öğrenciler Parlamento Önünde Kamp Kurdu

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.