Brezilya: Munduruku Yerli Kadınları Baraj İnşaatı İşgaline Öncülük Ediyor

Brezilya’da Munduruku yerli topluluğu üyesi yaklaşık 200 kişi geçen Pazartesi Sao Manoel Hidroelektrik santrali şantiyesini işgal etti. İşgale önderlik eden yerli liderlerden Maria Leusa Kabaiwun Munduruku, santralin, Munduruku Halkı tarafından kutsal kabul edilen topraklar üzerinde inşa edildiğini, bu nedenle şantiyeyi işgal ettiklerini söyledi.
Para ve Mato Grosso Eyaletleri arasında olan kutsal topraklardaki işgal eylemi, Munduruku kadın grubu “Aya Cayu Waydip Pe” tarafından planlanarak uygulamaya geçirildi. İşgalciler barajı yapan Portekizli, Brezilyalı ve Çinli şirketlerden oluşan konsorsiyumun  2011 yılından beri çevreyi tahrip ettiğini ve temel insan haklarını ihlal ettiğini kamuoyuna açıkladı.

Maria Leusa Kabaiwun Munduruku “hükümet ve şirketin kutsal topraklarımızı yıkıma uğrattıkları için bizden özür dilemesini bekliyoruz” dedi. Kadınlar, şantiyeyi işgal etmeden önce yaptıkları bir törenle  bu eylemi yapmak için atalarından izin istediler.

Munduruku halkı tahrip edilen mezarlarının geri verilmesi taleplerini dile getirerek, talepleri karşılanıncaya kadar burada kalacaklarını söylediler.   Munduruku Halkından Kabaiwun “Atalarımız şimdi yıkılan bu bölgede gömülüdürler. Biz öldüğümüz zaman Munduruku ruhları buraya yerleşir. Şimdi ruhlarımızın gideceği bir yer kalmadı. Gidecekleri bir yer yok artık. Ruhlarımız artık barış ve huzur içinde değil” dedi.

Munduruku Halkı barajı yapan şirketlere Munduruku kültürünü ve kutsal topraklarını koruyacak bir fon oluşturmalarını ve topraklarında bir üniversite kurmalarını önermektedirler.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Indigenous-Group-in-Brazil-Occupies-Power-Plant-for-Cultural-Survival-20170718-0014.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.