Brezilya: MST Neoliberal Politikalara Karşı Toprak İşgallerine Hazırlanıyor

Brezilya Sao Paulo’da, köylü yürüyüşü sırasındaki MST üyeleri. | Fotoğraf: Reuters

Brezilya Sao Paulo’da, köylü yürüyüşü sırasındaki MST üyeleri. | Fotoğraf: Reuters

Köylü hareketi MST’nin sözcüleri Brezilya’da arazi devriyle ilgili yeni liberal reformları protesto edeceklerini söylediler.

Brezilya’nın en büyük toplumsal hareketi, Topraksız İşçiler Hareketi, Perşembe günü yaptığı duyuruda eğer Başbakan Michel Temer yabancıların toprak mülkiyeti edinmesiyle ilgili konulan yasağın kaldırılmasını senatoya zorla kabul ettirirse toprak işgalleri başlatacaklarını bildirdiler.

MST sözcüsü Joao Pedro Stedile, “Biz şirketleri uyarıyoruz: Şayet bu sorumsuz faaliyet kabul edilirse, buradan toprak satın almaya cesaretiniz olmayacak çünkü biz yabancı sermayeye verilen tüm toprakları işgal edeceğiz,” dedi.

MST açıklaması hükümetin “Brezilya’nın tarım arazilerinin yabancılara satılması işlemleri kolaylaştıracaktır” açıklamasının ardından geldi. 2010 yılından bu yana, Brezilyalı olmayanlara toprak satışı yasaklanmıştı.

Stedile’ye göre, Temer’in kararı ülkedeki gıda üretim politikalarından sorumlu olan Tarımsal Kalkınma Bakanlığı’nı ortadan kaldırarak, büyük kayıplara neden olacak.

Hareketin sözcüsü aynı zamanda Temer’in sosyal güvenlik reformunun bir parçası olarak, emeklilik yaşını 65 yaşa çıkarmayı planlayan darbeci hükümeti suçladı. Ülkede emeklilik yaşı kadınlar için 55 yaş ve erkekler için 60 yaş olarak uygulanıyor.

Stedile, devlet başkanı Dilma Rousseff’in görevden alınma sürecinin final oylamasının askıya alınması ve öncesinde geçici başkan Temer’in istifasının talep edileceği ülke çapındaki protestolara diğer toplumsal hareketlerinde katılacağını söyledi.

Köylü sözcüsü Rousseff’in görevden alınma sürecinin onun hatalarıyla bir ilgisi yoktu, onun herhangi bir suçu yoktu, bu ancak neoliberal politikaları hayata geçirmek ve işçi haklarını yok etmek için elitler tarafından uygulanan planın bir parçasıydı dedi.

Stedile ayrıca 5 Ağustos tarihinde başlayacak Rio Olimpiyat Oyunları’ndan önce çeşitli protesto eylemleri yapacaklarını da dile getirdi.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Brazil-MST-Campesinos-to-Occupy-Land-if-Sold-to-Foreigners-20160722-0029.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.