Brezilya: Korkusuzlar Halk Cephesi Darbe Hükümetine Karşı Yürüdü

31 Temmuz tarihli darbe karşıtı protestolardan bir kare, Rio de Janeiro, Brezilya | Foto: Reuters

Olimpiyatların başlamasına birkaç gün kala demokratik kitle hareketleri sokaklara çıkarak sivil darbe hükümetinin istifasını talep etti.

Sol bir taban hareketi olan Korkusuzlar Halk Cephesi tarafından çağrısı yapılan protestolara sol ve ilerici demokratik kitle örgütlerinin yanı sıra 24 eyalette binlerce kişi katıldı.

En az 30 farklı ilerici kitle örgütünden binlerce gösterici kırmızılar içinde Sao Paulo sokaklarını doldurdu ve ‘Temer İstifa’ sloganları atarak seçime gidilmesini talep etti. Demokratik kitle örgütlerinin çoğu Rousseff hükümetini yolsuzluk iddiaları ve neoliberal politikalara verdiği ödünler nedeniyle eleştiriyorlar ancak aynı zamanda Temer darbe hükümetine karşı direnilmesi gerektiğini savunuyorlar. Temer hükümeti başa geçtiğinden beri neoliberal politikalara hız verdi ve birçok sosyal kazanımı baltaladı.

Darbe hükümetinin Sağlık Bakanı Ricardo Barros kamusal sağlık hizmetlerinin parasız olmaması gerektiğini savundu ve sosyal güvenlik sisteminde kesintilere gidileceğini açıkladı. Eğitim Bakanı Mendonça Filho ise devlet üniversitelerinin özelleştirileceğini duyurdu. Çalışma Bakanı Ronaldo Nogueira da sermaye lehine daha esnek iş yasalarının getirilmesi gerektiğini öne sürdü.

12 Mayıs’ta Rousseff’in görevden uzaklaştırılması ile başa geçen Temer, eğer Rousseff tam anlamıyla görevden alınırsa seçilmiş hükümetin görev süresi boyunca yani 2018’in sonuna kadar iktidarda kalacak.

Olimpiyatların başlayacağı 5 Ağustos ile Rousseff’in soruşturmasında son oylamanın yapılacağı 9 Ağustos’ta Sao Paulo ve Rio de Janeiro’da kitlesel gösteriler yapılması planlanıyor.

Kaynak: Bu haber http://www.telesurtv.net/english/news/Brazil-Thousands-Demand-Out-Temer-the-People-Should-Decide-20160730-0021.html sitesinden derlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.