Brezilya: Aydınlar Darbe Girişimlerini Kınayan Manifesto Yayınladı

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff. | Fotoğraf: Reuters

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff | Fotoğraf: Reuters

Rousseff yaklaşık bir yıl önce %54 oyla yeniden seçilmişti.

Brezilyalı aydınlar ve akademisyenler, Cuma günü, Meclisteki sağ görüşlü radikal kesimler tarafından başlatılan soruşturma usüllerini kınayan bir manifesto yayınladı.

“Brezilya Toplumu Umudu Yeniden Keşfetmelidir” ismiyle yayınlanan metinde soruşturmaların, ülkenin demokratik anayasal yapısını risk altında bıraktığı ve hukuk prensiplerini ihlal ettiği konularında uyarı yapıldı.

Manifestoyu kaleme alan isimlerden Jurist Fabio Konder Comparato, Rousseff’in görevden uzaklaştırılmasına neden olan tartışmaların, Rousseff’den önceki yönetim döneminde gerçekleşmiş olaylara dayandırıldığını, onun ancak kendi dönemindeki uygulamalardan sorumlu tutulabileceğini  ifade etti.

Siyaset araştırmacısı Andre Singer’a göre muhalefet darbe yapmaya çalıştı. “Biz, Başkan Dilma Rousseff’e yönelik soruşturmayı sürdürme çabalarının, ülkenin kurumsal yapısını ciddi biçimde geriye götüreceğini ve demokrasiye büyük bir darbe vuracağını yüksek sesle ve açık bir biçimde dile getirmek için buradayız” dedi.

Yazar Fernando Morais ise Rousseff’in yerinden edilmesine ilişkin her türlü girişime karşı, gerek Paraguay’da Fernando Lugo’ya yapıldığı gibi kurumsal yöntemler aracılığıyla, gerekse Honduras’ta Manuel Zelaya’ya yapıldığı gibi güç kullanarak gerçekleştirilmeye çalışılsın, politik bir direniş olacağı konusunda uyardı.

Morais “Çok açıkça ifade ediyoruz, darbe yaparak kazanamayacaklar. Ancak oyla kazanabilirler. Paraguay ya da Honduras darbesi; farketmez. Bizim tutkuyla bağlı olduğumuz ulusal projemizi ancak oylar değiştirebilir. Bu aldatmacaya izin vermeyeceğiz” dedi.

Düşünür Marilena Chaui, “Bu olanlar diktatörlük  sonrasında gerçekleşen demokratik ilerlemelere karşı bir ataktır. Kamusal ve cumhuriyetçi alana, hukukun üstünlüğünde demokratik bir alana doğru ilerliyoruz, işte çekindikleri bu” dedi.

Rousseff Avam Kamarası’nda soruşturma süreci başlatan ve icraatlarını zayıflatmak üzere çaba sarfeden sağcı partilerin ciddi muhalefeti ile karşı karşıya. Bununla beraber Brezilya Yüksek Mahkemesi, soruşturma sürecini başlatan Avam Kamarası sözcüsü Eduardo Cunha’nın suçlamalarını askıya aldı. Böylece Rousseff  Meclis’de kulis yapmak için biraz zaman kazanmış olacak.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Brazil-Intellectuals-Launch-Manifesto-Condemning-Coup-Attempts–20151018-0016.html

 

Etiketler:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.