Brezilya, Arjantin, Venezuela, Peru: Mücadele Sürüyor

Arjantin ve Venezuela’da sağın kazandığı seçim başarılarından sonra neo-liberal politikalara hız verileceğinin açıklanması ve Brezilya hükümetinin hem sağdan hem soldan ağır eleştirilere maruz kalması sonucu  yeni dönemin toplumsal mücadeleleri boy vermeye başladı.

Brezilya’da toplu taşıma ücretlerine yapılan % 40’lık zammı protesto etmek için ülkenin bir çok yerinde gösteri düzenlendi, polisin gösterilere saldırması üzerine de halk barikatlar ve taşlarla direndi. Sendika liderlerinden Marcelo Schmidt “Bu halk protestosudur. Ne kadar çok insan gelirse o kadar iyi olur. Biz sokaklardan, halktan bu fiyatların düşürülmesi için baskı istiyoruz. Aynen geçtiğimiz yıl yaptığımız gibi” şeklinde konuştu.

brezilya

Venezuela’da sağın egemen olduğu Meclis’in yemin töreni sırasında dışarıda 10 binin üzerinde eylemci, Bolivarist devrimin kazanımlarının korunması ve geliştirilmesi için mücadele edeceklerini beyan eden bir gösteri düzenledi. Aralık ayında Venezuela’da ilk Halk Komünleri Meclisi toplanarak mücadelenin bu zeminde yürütüleceğini ilan etmişti.

Arjantin’de 10.000 kamu çalışanının işten çıkarılma kararını protesto eden kamu çalışanlarına saldıran polis onlarca kamu çalışanını biber gazı ve plastik mermi kullanarak yaraladı.

Peru’da Öğrenciler San Marcos Üniversitesi’ni, rektörün istifa etmesi talebi ile işgal ettiler. İstifası istenen rektör bir öğrenci gösterisi sırasında öğrencileri dağıtmak için havaya ateş açılmasını savunmuştu. Ayrıca Peru’nun kuzeyinde yapılması planlanan HES’e karşı mücadeleyi örgütleyen Hitler Rojas evine giderken uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti. Rojas’a yapılan suikast yıllardan beri süren mücadeleye karşı kontr-gerilla taktiklerinin yeniden devreye sokulacağını göstermektedir.

peru

Haber: İsyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.