Mücadele ve Hayat İçin Eğitim
Mücadelenin yanı sıra, MST[1]Topraksız Kırsal İşçiler Hareketi (Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra) – http://www.mst.org.br/) daha adil bir toplum kurmak için militanların ve tabanın öğrenim görmesi gerektiğine inanıyor. Bu nedenle 2015 yılı Hareket’in politik eğitimiyle ve fikirsel çarpışmalarla geçecek bir yıl olacak.
MST’nin eğitim kolundan Geralde Gasparin’in bakış açısına göre politik eğitim, örgüt için önemli bir işlevi yerine getiriyor; Hareket’in hedeflerini gerçekleştirebilmesi için her tarihi uğrakta öznel koşulları yaratıyor.
Gerard’ın söylediğine göre:
Politik eğitim MST’nin tarihi boyunca hep bir öncelik olmuştur. Bu eğitim, insanın özgürleşmesi, siyasi ve ideolojik özerklik kazanması için gerekli şartları oluşturur.
Hareket’in politik eğitim sürecine gösterdiği önemi sergileyen kilometre taşlarının 2015’te kutlanıyor olması bir rastlantı değildir.
Josué de Castro Eğitim Enstitüsü (IEJC – Institute of Education Josué de Castro), ya da daha bilindik adıyla ITERRA’nın yirminci yılı da bu kilometre taşlarından biridir. Rio Grande do Sul’daki ufak bir kasaba olan Veranópolis’te bulunan ITERRA, yerleşim bölgelerinde çalışacak genç insanların teknik eğitiminden sorumludur. Bu güne kadar 3,000’den fazla militan bu okuldan geçmiştir.
São Paulo’nun Guararema belediyesinin kadrolarını eğiten Florestan Fernandes Ulusal Okulu, varlığının 10. yılını kutluyor. Brezilya’nın tüm eyaletlerinden ve tüm kıtalardan kır ve kentteki toplumsal hareketlere katılan 24,000 insan var; kurslara, seminerlere, konferanslara ve gezilere katılıyorlar. Ulusal Okul, 500’den fazla yabancı ve yerli gönüllü öğretmenden oluşan bir ekibe sahip.
MST’nin örgütlü olduğu bütün eyaletlerde, tabanına ve militanlarına yönelik olarak 25 yıldır Temel Eğitim gerçekleştiriliyor.
Ulusal Okul’un pedagojik politik koordinasyon heyetinden Rosana Fernandes için bu, MST’nin taban örgütlenmesinin çeşitli boyutlarının yeniden düzenlenmesi için tarihi bir uğrak; özellikle de Hareket’in bir önceki yıl 30. yıldönümünü kutladığı bir dönemde.
Rosa Fernandes şuna inanıyor:
Kamp ve yerleşimlerdeki MST ailelerini de kapsayacak şekilde, eğitim sürecini sıfırdan başlayarak daha yoğun bir şekilde devam ettirmeliyiz. Bu süreci destekçi kitlelerimize ulaştırmalıyız.
Fernandes’e göre eğitim olmasaydı, MST bu 30 yıl boyunca ayakta kalamazdı. Fernandes ayrıca uyarıyor:
… ve eğer bu süreci şu ana kadar yaptığımızdan daha da fazla güçlendirmezsek, bir 30 yıl daha ayakta kalamayabiliriz.
20 Binden Fazla İnsan
Hareket, örgütlü olduğu eyaletlerdeki eğitim kurslarına 20 binden fazla insanın katılım sağlamasını amaçlıyor.
Gençlik için Halk Eğitimi kursları öne çıkanlar arasında; bu kursların önlerine koyduğu hedef, her eyalette bin kadar öğrenciyi içine alacak, geniş kapsamlı bir eğitim süreci örgütlemek. Kursların devlet üniversitelerinde yapılması düşünülüyor.
MST Gençlik Kolektifi’nden Raul Amorim şöyle diyor:
Kırsal genç nüfusun yalnızca %1’i üniversitelerde; bu sebeple teşebbüsün üniversite kampüslerinde gerçekleştirilmeye çalışılması, kırsal gençliğin kendilerine de ait olan üniversiteleri, diğer şehir örgütlenmelerinden gelen genç insanlarla birlikte doldurmasına olanak tanıyor.
Eyaletlerin de 30 günlük politik eğitim için en az bir eyalet okulunu ve yerel okullarda ilave iki temel eğitimi teşvik etmesi gerekiyor.
Bunların yanı sıra; Ulusal Okul’un 10. yıl dönümünde yapılacak Uluslararası Seminer, Florestan Fernandes Haftası, Zirai Konut Kongresi, liderler için ulusal eğitim, Üniversite Tarım Reformu Günü gibi diğer aktiviteler de MST’nin bu yılki eğitim sürecinin bir parçası.
Geraldo’nun açıkladığı üzere bu eğitimlerin birinci amacı kamp ve yerleşim bölgelerindeki taban çalışmalarını yoğunlaştırmak ve bunların devamlılığını sağlamak:
Tabanımızı zirai program üzerine yürütülen tartışmaya dahil etmeliyiz ki MST destekçilerinin kır için öne sürdüğü tasarılar konusunda sağlam bir kavrayışa sahip olsunlar.
Onun için örgüt ve kollarının görevi, kültür, üretim, sağlık gibi alanlarla tek tek ilgilenen militanların, her daim eğitim sürecine ve temel işlere katkı yapma ve bunları güçlendirme arayışında olması gerekiyor.
Mücadele ve Eğitim
Rosana’nın dediği üzere, en son 2014 Şubat ayında düzenlenen MST Ulusal Kongresi’nin sloganı “Mücadele Et, Halkın Tarım Reformunu İnşa Et”, toprak için verilen mücadelenin bu yeni aşamasında eğitimin gerekliliğini özetler nitelikte.
Düşmana karşı mücadelenin sürdürülmesiyle eş zamanlı olarak, Halkın Tarım Reformu’nun tasarımını ve kavrayışını pratikte inşa etmek gerekiyor. Bu sebeple toprak mücadelesinin şu anki doğasını, kırsalda sınıf mücadelesi gibi amaçları ve endüstriyel tarımın nasıl yapılandığını anlamak gerekiyor.
Geraldo’ya göre mücadele, eğitim sürecinden kopuk düşünülemez:
Daha çok bilen, daha iyi mücadele eder. Mücadele sürecinin yanına eğitim sürecini de oturtmak gerekli. Dönüştürmek istediğimiz gerçekliğe etkimek, sebep olduğu çelişkiler, bu gerçekliği kavramak. Bu eğitim, ister daha yoğun sınıf mücadelesine, isterse de üretim mücadelesine dair olsun, Hareket’in halkımızın sorduğu soruları yanıtlamaktaki örgütsel ihtiyacını karşılamaya yarıyor.
MST’nin Ötesi
2015’i fikirsel çarpışmaların yılı olarak şekillendirme düşüncesi yalnızca MST’yle sınırlı değil. Rosana’nın açıkladığı üzere Hareket, diğer işçi sınıfı örgütlenmelerine de bu eğitim süreci aracılığıyla katkıda bulunmayı amaçlıyor:
Kendi içimize kapanma gibi bir iddiamız yok. Tam tersine, tevazuyla, bu deneyimleri diğer örgütlenmelere yaymak istiyoruz.
Rosana için; Hareket’in, özellikle Ulusal Okul’daki kurslar aracılığıyla örnek teşkil eden eğitim süreçleri geliştirmiş olması, sınıf için kadro yetiştirme sürecinde MST’nin omuzlarına ağır bir yük bindiriyor.
Bununla birlikte ona göre topraksızların en büyük katkısı, diğer örgütlerin de kendi okullarını kurmasını mümkün kılmak:
Diğer mesleki örgütlenmeleri de Ulusal Okul gibi deneyimler geliştirmeye davet ediyoruz. İnsanların okula gitmesini sağlamaktan daha önemlisi, MST’nin örnek olduğu en önemli alan burada ve başka ülkelerde yeni okulların tasarlanmasıdır.
Hazırlayan: Luiz Felipe Albuquerque
Kaynak: http://www.mstbrazil.org/content/battle-ideas-2015-year-political-education
Notlar
⇧1 | Topraksız Kırsal İşçiler Hareketi (Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra) – http://www.mst.org.br/) |
---|
Pingback: Direnişin Talepleri – 7: Kendi Geleceğimizi Belirleme Olarak Özyönetim
Pingback: Birleşik Mücadele Deneyimleri: Brezilya Topraksız Kır İşçileri Hareketi (MST)