Blair’in Savaş Suçlusu Olduğunu Söylemek İçin Chilcot Raporunu Beklemeye Gerek Yoktu

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Çarşamba günü gerçekleştirilen basın açıklamasında araştırma komitesinin başındaki John Chilcot sonuçları bugüne kadar uzanan ‘müdahale’nin Irak’ın kitle imha silahlarına dair doğrulanmamış istihbarata dayandığını belirtti. Saddam Hüseyin’in baş edilemez bir teh…”

Çok beklenen, 2003 Irak işgalinde İngiltere’nin rolünün ve Tony Blair’in savaş suçlarının araştırıldığı Chilcot raporu 6 temmuz Çarşamba günü yayımlandı.**http://www.telesurtv.net/english/news/UK-Releases-Chilcot-Report-Tony-Blair-Under-Fire–20160706-0003.html/**

Çarşamba günü gerçekleştirilen basın açıklamasında araştırma komitesinin başındaki John Chilcot sonuçları bugüne kadar uzanan ‘müdahale’nin Irak’ın kitle imha silahlarına dair doğrulanmamış istihbarata dayandığını belirtti. Saddam Hüseyin’in baş edilemez bir tehdit olmadığını vurgulayan Chilcot, Blair’in El Kaide gibi çetelerin yükselişi de dahil olmak üzere işgalin sonuçları hakkında önceden uyarılmış olduğunu da sözlerine ekledi.

Raporda Blair’in savunduğunun aksine işgal sonrası çıkacak problemlerle ilgili gerekli hazırlığın yapılmadığı belirtildi. Rapor, ABD ve İngiltere’nin henüz barışçıl olasılıklar tüketilmemişken Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin altını boşaltarak işgali tercih ettiğini ortaya koydu. Ayrıca araştırmada Tony Blair’in işgalden 8 ay önce ABD Başkanı Bush’u, Saddam Hüseyin’in devrilmesinde ne pahasına olursa olsun destekleme sözü verdiği açığa çıktı.

Chilcot işgalin meşru olup olmadığı ile ilgili açık bir yorum yapmaktan kaçınırken İngiltere askeri işgalinin temelini oluşturan istihbaratın yeterli ve kesin olmadığını vurguladı.

Westminster’daki Kraliçe Elizabeth Merkezinin dışında toplanan göstericiler Irak işgalini ve Blair’i protesto etti, 6 Temmuz 2016| Foto: Paul Hackett / Reuters

Basın toplantısının yapıldığı Westminster’daki Kraliçe Elizabeth Merkezinin dışında göstericiler toplandı. Kitlenin içinde Savaşı Durdur Koalisyonu ve Nükleer Silahsızlanma Kampanyası gibi gruplar da vardı. Eylemciler ‘yalancı Blair’ sloganları attılar.**https://www.rt.com/uk/349646-chilcot-inquiry-reaction-iraq//**

Chilcot açıkça söylemese de; Blair savaş suçlusu

2 Temmuz Cumartesi günü gerçekleşen IŞİD saldırısının kurbanlarının tabutları taşınırken, Bağdat, Irak

2003 Irak işgali sadece resmi rakamlara göre 460 bin Iraklı sivilin hayatına mal oldu ve IŞİD gibi çetelerin doğuşunu sağladı. 2016 yılının en kanlı IŞİD saldırısı Irak’ta gerçekleşti: Başkent Bağdat’ta 2 Temmuz Cumartesi gece yarısı sivillere yönelik düzenlenen intihar saldırısında ölenlerin sayısı 250’ye yükseldi.

2011 yılında Irak işgalinin soruşturulduğu BM panelinde Tony Blair, işgali savunmakla kalmamış utanmazca İran’ın da işgal edilmesi gerektiğini söylemişti. Tony Blair’in savaş sicili Irak’la da kısıtlı değil: Afganistan, Kosova ve Sierra Leon’daki savaş suçlarını unutmamak gerek.**http://www.telesurtv.net/english/news/5-Facts-About-the-War-Criminal-Tony-Blair-20160705-0031.html/**

Blair diğer işgalciler Bush ile İsrail devletinin de yakın dostu. 2006 yılında İsrail’in İş Dostları (Labour Friends of Israel) adlı lobi grubunun davetinde yaptığı konuşmada İsrail’in dostu olmaktan gurur duyduğunu açıkladı. 2006 Lübnan savaşında ise acil ateşkes çağrısı yapmak yerine İsrail ve Bush yönetimine zaman kazandırmak için BM’nin devreye girmesini bekledi.

Savaşın kazananı her daim Blair

Basra’daki İngiliz askerlerini ziyaret eden savaş suçlusu Tony Blair | Foto: Reuters

Her ne kadar Blair savaş nedeni olarak ‘insani’ gerekçeleri öne sürse de insan hakları izleme örgütleri onun savaşlardan büyük kazanç elde ettiğini vurguluyor.

Savaşı Durdur Koalisyonu’nun verilerine göre Blair Kuveyt ve Birleşik Arap Emirliği gibi savaş finansörü hükümetlerden milyonlarca pound kazandı. Ayrıca Suudi Kraliyet ailesine ait bir petrol şirketinden aylık 50 bin dolar maaş alıyor ve JP Morgan ve Zurich International ile de bağlantıları var.

Haber: isyandan.org
Etiketler: ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.