Benin, Hindistan ve Yunanistan’da Genel Grevler

Benin’de içlerinde kamu çalışanları ve eğitim emekçilerinin de olduğu bir çok sektörden işçi ve emekçinin katılımı ile 72 saat sürecek olan genel grev 16 Ocak 2018 tarihinde başladı. 2016’da seçilen yeni hükümetin uyguladığı ekonomik politikalar iki yıldan az bir zaman süresinde çalışanların yeniden harekete geçmesine neden oldu.

Hindistan’da sosyal hizmet alanında güvencesiz çalışan emekçiler ülke çapında örgütlü 10 sendikal konfederasyon ve Kendi Hesabına Çalışan Kadınlar Birliği (SEWA)’nın örgütlülüğü ile genel greve başladılar. Büyük bir bölümü kayıtdışı çalışan olan milyonlarca sosyal hizmet işçisi, uzun bir süreden sonra temel haklarını savunmak için genel greve gitti. Grevciler Hindistan Hükümeti’nden  asgari ücret, sigorta, sosyal güvenlik gibi işçi haklarını tanımasını ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 45. Toplantısında alınmış olan önerilerinin uygulanmasını talep ettiler.

Yunanistan’da 2010 krizinden beri yapılan genel grev sayısı 50’ye yaklaştı. Son genel grev kemer sıkma politikalarının faturasını ödememek ve grev hakkının kısıtlanmasına ilişkin yasanın meclise sevk edilmesi üzerine gerçekleşti.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.