Bask Ülkesinde, Katalan Bağımsızlık Referandumu için Dayanışma Yürüyüşü

Madrid’den ayrılmak için uzun süredir mücadele eden Bask Ülkesi’nde onbinlerce Basklı, Katalonya’nın bağımsızlık referandumunu desteklemek için 16 Eylül Cumartesi günü “karar vermek istiyoruz” yazılı pankartla dayanışma yürüyüşü düzenledi.

Dayanışma yürüyüşünün düzenleyicileri, silahlı direniş örgütü ETA’nın öncülük ettiği, on yıllarca süren silahlı mücadelenin derin izler bıraktığı bölgede Bilbao kentinde yapılan sembolik bir dayanışma gösterisine 35.000 kişinin katılmasının, bölgede bağımsızlık isteğinin hala güçlü olduğunun belirtisi olduğunu söylüyorlar.

Yürüyüş, Katalonya’nın ayrılıkçı yöneticileri tarafından 1 Ekim’de yapılması planlanan referandumun Madrid tarafından yasaklamasından sadece iki hafta önce yapıldı. İspanya ve Anayasa Mahkemesi oylamanın yasadışı olduğunu düşünüyor. Katalonya’da bağımsızlık isteyenler tarafından kullanılan kırmızı, beyaz ve yeşil Bask bölgesel bayraklı protestocular, kırmızı, mavi ve sarı Estelada bayrağını sallayanların,  tehditkar atmosferi altında yürüdüler.

Katalan bağımsızlığını savunanların referandumda vermek istediği cevaba istinaden, seçmenlere bölgenin bağımsız bir cumhuriyet olmasını isteyip istemedikleri sorusuna atıfta bulunan “Evet” sloganlarıyla dolu büyük bir pankart taşıdılar. Yerel bir milletvekili olan Jasone Agirre Garita, protestocuların “demokrasi ve temel karar hakkı için gösteri düzenlediklerini, İspanyol devletinin anti-demokratik tavrını kınadıklarını” söyledi.

Dayanışma gösterisi, Bask Ülkesi’nin kendi kaderini tayin hakkına sahip olması için çalışan Gure Esku Dago örgütü tarafından düzenlendi. Bir zamanlar ETA’nın yasal kanadı olan şimdi bağımsızlık kampanyaları düzenleyen Sortu Partisi’nin lideri Arnaldo Otegi de yürüyüşte yer aldı.

Madrid, Katalan referandumunu engellemek için tüm önlemleri alıyor. Oy verme sürecinde olanak sağlayacak olan belediye başkanlarını tutuklamakla tehdit ediyor, referandum için kullanılabilecek herhangi bir malzemeye el konulması için  ve bölgenin mali kontrolünü sıkı sıkıya tutması için polise yetki veriyor. Varolan anayasada, herhangi bir özerk İspanyol bölgesi referandum yapma hakkına sahip değildir.

Kaynak: http://www.channelnewsasia.com/news/world/basques-march-in-solidarity-with-catalan-independence-vote-9223724 linkinden yararlanılarak düzenlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.