Avustralya: Protestocular Federal Göçmenlik Departmanı’nı İşgal Ettiler

4497

Göçmen savunucusu ve protestocu 100’den fazla kişi Melbourne Federal Göçmenlik Departmanı’nın ofis alanlarını, fuaye ve merdivenlerini işgal etti. Lonsdale Caddesi’nde Perşembe akşamı gerçekleştirilen işgal sırasında “Onları buraya getirin” ve “Sonrasında biz daha iyi olacağız” diyen protestocular polisin binayı terk edin talimatını reddettiler.

Bina önünde megafon ve bayraklarla gösteri yapan protestocular olsa da polis daha fazla insanın binaya girmesini engelleyerek bina girişine barikat kurdu.

Protestoculardan biri olan Anastasia Kanjere “Kıyılardan uzaktaki kamplarda artan seviyede şiddetin meydana geldiği bir noktada sivil itaatsizliğin tek yol olduğunu hissediyorum. Bizler kitlesel sivil itaatsizlik için burada olduğumuzu insanlara göstermek istiyoruz. Sıradan insanlar itaat zincirlerini kırmaya hazır,” dedi.

Protestonun örgütleyicilerinden Emma Kefford ise “Yaptığımız sokak gösterileriyle yeterince mesajımızı iletemediğimizi, bu itaatsizlik eyleminin sesimizi duyuracağını hissediyorum. Ayrıca kıyıdan uzakta meydana gelen umutsuzluk ve sefalete karşı artan oranda müdahalede etmemiz gerekiyor diye düşünüyorum,” dedi.

Protestocular Nauru Gözaltı Merkezi’ndeki iki kişinin kendini yakarak kurban etmesinden ve bir sığınmacının da Nauru’da tecavüze uğrayarak kürtaj için federal mahkeme tarafından Papua Yeni Gine’ye gönderilmesinden dolayı oldukça öfkeliler.

Bu ayın başlarında 23 yaşındaki İranlı Omid Masoumali Nauru’da devam eden tutsaklığını protesto ederek kendini ateşe verdikten sonra öldü. Somalili 19 ve 21 yaşları arasındaki başka bir sığınmacı ise benzer sebeplerle kendini ateşe verdikten sonra Brisbane hastanesinde yoğun bakıma alındı.

Polis, Perşembe akşamı itibariyle binada protestocu kalmadığını belirtirken eylemle ilgili olarak gözaltı yapılmadığını da belirtti.

Avustralya’ya teknelerle ulaşmayı başaran sığınmacıların gönderildikleri Nauru ve Manus gözaltı merkezleri, açlık grevleri, tecavüz vakaları, güvenlik zafiyeti, sağlıksız ve zorlu yaşam şartlarının yanı sıra buradaki sığınmacıların akıbetiyle ilgili belirsizlik nedeniyle sık sık ülke gündemine geliyor.

Kaynak: Bu haber için http://www.theguardian.com/australia-news/2016/may/12/protesters-occupy-immigration-department-building-in-melbourne sitesinden faydalanılmıştır.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.