Arjantin: Plaza de Mayo Anneleri Macri Karşıtı Direniş Yürüyüşü Başlattılar

Buenos Aires’de binlerce kişi Direniş Yürüyüşü’ne katıldı | Fotoğraf: EFE

Arjantin insan hakları örgütü, Plaza de Mayo Anneleri, Mauricio Macri hükümetine karşı başkent Buenos Aires’de binlerce kişinin desteğiyle, Cumartesi günü sona eren 24 saatlik oturma eylemi düzenledi.

Eylem, Casa Rosada olarak bilinen hükümet binası dışında Cuma günü öğleden sonra başladı ve eylemi destekleyenler “İş için, haklarımız için, durma karşı çık. Cristina liderimizdir,” sloganları eşliğinde ülkede artan işsizlik oranlarını protesto ettiler.

Plaza de Mayo Anneleri’ne göre, eyleme 30’dan fazla örgüt katıldı ve 2007’den 2015 yılına kadar iktidarda olan eski Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez de Kirchner’e desteklerini ifade ettiler.

Buenos Aires’deki "Direniş Yürüyüşü" lideri Bonafini | Kaynak: Efe

Buenos Aires’deki “Direniş Yürüyüşü” lideri Bonafini | Kaynak: Efe

Plaza de Mayo Anneleri’nin önde gelenlerinden Hebe de Bonafini Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Yürüyüş bizi mahvetmeye çalışan hükümete karşıdır ama hükümet sokaktaki insanın desteğine sahip değil. Biz  de işsizlerle dayanışmak için sokaklarda, meydanlarda sel olup akacağız, ” dedi.

Maximo Kirchner Macri yönetimi tarafından alınan ekonomik önlemleri eleştirerek destekçilerini Arjantin halkının haklarını savunmaya ve birlikte çalışmaya çağırdı.

Arjantin Nüfus Sayımı ve Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün bu ayın başlarında yayınladığı rapora göre işsizlik, bir milyondan fazla kişinin işten çıkarıldığı 2016 yılının ikinci çeyreğinde %9,3’e yükseldi. 2015 yılının üçüncü çeyreğinde ise işsizlik oranı %5,9 idi.

Polis tarafından kaçırılan binlerce kişi için adalet talep eden anneler, 1981 askeri diktatörlük döneminde “Direniş Yürüyüşü” adıyla başlayan ve Buenos Aires’in ünlü Plaza de Mayo meydanında, Raul Alfonsin (1983-1989), Carlos Menem (1989-1999), Fernando de la Rua (1999-2001) ve hatta Nestor Kirchner solcu hükümeti (2003-2007) zamanında yirmi beş yıl boyunca devam eden protesto eylemleri düzenlediler.

Bonafini (I), Campora politik örgütlenme lideri ve siyasetçi Maximo’nın Krishner ile | (EFE)

Son yürüyüş 26 Ocak 2006’da gerçekleştirildi ve eylem sona erdiğinde Bonafini, düşmanın artık hükümetin içinde olmadığını, düşmanın çok uluslu güçler içinde olduğunu söyledi.

Anneler ayrıca 30.000 kişinin kaybedildiği ABD destekli kirli savaşın kurbanlarını anmak için, 1977 yılından beri her Perşembe günü düzenledikleri haftalık yürüyüşlerini gerçekleştirdiler.

Kaynaklar: Bu haber http://www.telesurtv.net/english/news/Mothers-of-Plaza-de-Mayo-Begin-Anti-Macri-March-of-Resistance-20160826-0021.html sitesinden derlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.