Arjantin: Neoliberal Hükümete Karşı Gösteri

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“İlk kez 2009’da hayata geçirilen yasa, büyük şirketlerin elindeki yayın lisanslarını sınırlandırmayı amaçlıyor. Yasanın destekçileri bu düzenlemenin Arjantin medyasını çeşitlendireceğini savunurken medya devi Clarin Grubu ise yasaya şiddetle karşı çıkmıştı. Arjantin…”

14 Aralık 2015, Foto: teleSUR Arjantin muhabiri Laureano Ponce

Yeni seçilmiş Mauricio Macri’nin medyadaki sermaye egemenliğini kırmaya yönelik yasayı değiştirme planı binlerce kişi tarafından protesto edildi. Göstericiler daha ilk günden Buenos Aires’in Mayo meydanını doldurarak Latin Amerika’da hayata geçirilmeye çalışılan ABD destekli neoliberal saldırının çoktan oluşmuş muhalif halk örgütlenmeleri ile karşılaşacağını göstermiş oldular.**https://isyandan.org/makaleler/latin-amerika-basarisiz-neoliberal-saldiri//**

İlk kez 2009’da hayata geçirilen yasa, büyük şirketlerin elindeki yayın lisanslarını sınırlandırmayı amaçlıyor. Yasanın destekçileri bu düzenlemenin Arjantin medyasını çeşitlendireceğini savunurken medya devi Clarin Grubu ise yasaya şiddetle karşı çıkmıştı. Arjantin’in en büyük medya grubu olan Clarin yasaya karşı yıllarca mahkemelerde savaş vermiş, yaptığı itirazlar 2013’de Anayasa Mahkemesi tarafından geri çevrilmişti. Macri’nin yeni hükümeti yasanın iptalinin medyadaki çeşitliliği etkilemeyeceğini savunurken muhalifler Macri’yi Clarin ve diğer büyük özel medya şirketlerinin yandaşlığını yapmakla suçluyor.

Macri Kasım ayında başkanlık seçimlerini kazanarak Arjantin’de seçimle iş başına gelen ilk sağcı hükümeti oluşturmuştu. Medya yasasını değiştirme sözü veren Macri aynı zamanda Arjantin’in çökmüş ekonomisini hareketlendirme bahanesi ile sermaye kontrolünü ve ticari kısıtlamaları da kaldırmayı vaat etmişti. Macri’yi eleştirenler yeni hükümetin uygulamalarının ülkeyi 1990’ların neoliberal çöküşüne geri çekeceğini ve Başkan Cristina Fernandez dönemindeki sosyal refah programları ile emekçilere ve yoksullara verilmiş olan hakların kaybedileceğini belirtiyor.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.