Arjantin: Hükümetin Baskı ve Kemer Sıkma Planına Karşı Binler Yürüdü

Binlerce Arjantinli devlet baskısı ve  kemer sıkma politikalarının durdurulması, tüm politik tutsakların serbest bırakılması için yürüdü. Yürüyüş, 300’e yakın insan hakları, sosyal, politik ve emek örgütlerinden oluşan Hafıza, Hakikat ve Adalet Kavgası adlı koordinasyon örgütü tarafından düzenlendi. Bu koordinasyon örgütü  1976-1983 arasında ülkeyi yöneten askeri faşist diktatörlüğe karşı her yıl düzenli yürüyüş yapmak üzere 1996 yılında kuruldu. Son dönem artan insan hakları ihlalleri sonucu yeniden aktif hale geldi.

Yürüyüşün somut talepleri;

14-18 Aralık 2017’de emeklilik reformuna karşı yapılan protesto yürüyüşleri sırasında tutuklanan İşçi Partisi üyesi Cesar Arakaki’nin serbest bırakılmasıdır.

Devlet güçleri tarafından öldürülen  Santiago Maldonado ve Rafael Nahuel için adaletin sağlanmasıydı. Moldanado, Mapuche Halkı ile dayanışma eyleminden sonra gözaltına alınıp 78 gün sonra cesedi bulundu. Şu ana kadar sadece bir güvenlik görevlisi hakkında soruşturma açılmış durumdadır.

Soykırım suçundan hüküm giymiş olan Miguel Etchecolatz’un cezasının federal bir mahkeme tarafından ev hapsine çevrilmesinin protesto edilmesidir. Etchecolatz’ın kız kardeşi af kararını protesto ederek yaşamının sonuna kadar hapishanede kalması gerektiğini kamuoyuna açıkladı.

Yürüyüş Macri Hükümetinin Kemer sıkma ve baskı politikaları planlarının geri çekilene kadar sokakları terk edilmeyeceği vurgusu ile sonlandırıldı.

Kaynak: https://www.telesurtv.net/english/news/Argentines-March-Against-Govts-Austerity-Repression-Plan-20180113-0007.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.