İşkencenin sıradanlaştığı bu günlerde kötü muameleye, insan hakları ihlallerine karşı tutsaklar direniyorlar. İşimi geri istiyorum diyerek açlık grevi başlatan tutuklanarak hapishaneye konulan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, Semih Özakça’nın tahliye edilmesi sonrası dışarda Nuriye Gülmen’in hapishanede açlık grevi direnişini sürdürmesinin yanısıra Edirne F Tipi, Kilis L Tipi ve Van T Tipi’nde tutsaklar açlık grevindeler.
Arap coğrafyasında da durum farklı değil, tutsaklar hapishane koşullarının düzeltilmesi, haksız yere gözaltına alınmanın son bulması gibi nedenlerle bir çok ülkede açlık grevine başladılar…
Yemen
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), pek çok Yemenli tutsağın güney Yemen’de Birleşik Arap Emirlikleri’nin kontrolünde bulunan bir hapishanede 21 Ekim’de açlık grevine başladığını duyurdu.
BAE destekli Güvenlik Şeridi Kuvvetleri, tutsakları Aden’deki bir askeri kamp olan Bir Ahmed’de gözaltına aldı.
HRW’nin Ortadoğu direktörü Sarah Leah Whitson “Tutsaklar onurlarını korumak ve kötü muamele görmemek için açlık grevine başlamak zorunda kalmamalı. BAE ve Yemen vekilleri kötü muamele yaptıklarını inkar etmeyi bırakmalı ve şikayetleri araştırmalılar” dedi.
HRW’ye başvuran bir kadın kocasının bir buçuk yıldır kayıp olduğunu bildirdi. Askeri gözaltı kampında tutulan tutsaklar, 19 ay boyunca avukatları ve aileleriyle görüştürülmediler.
Whitson “Yemen’deki aileler savaşan tarafları; gözaltına alınanlara karşı yapılan kötü muameleyi sona erdirmeye, haksız yere gözaltına alınanları serbest bırakmaya, savunma hakları için avukat görüşüne ve aile ziyaretlerine izin vermeye çağırıyorlar,” dedi.
Geçtiğimiz ay Yemenli bir kişi, BAE’nin kontrolünde bulunan güney Yemen’deki gizli bir hapishanede “ağır işkence” nedeniyle ölmüştü.
Batı Sahra
Gdeim Izik grubu üyesi Sahrawi siyasi tutsaklar, Çarşamba günü Kenitra’daki Fas Hapishanesi’nin kötü koşullarını protesto etmek için 48 saatlik açlık grevi başlattılar.
Sahrawi siyasi tutsaklar, Batı Sahra’nın Fas tarafından işgalini reddeden politik tutsakların hapishanede insanlık dışı muameleye tabi tutulmalarını ve tehdit edilmelerini kınadılar.
Tutsaklar yayımladıkları bildiride, “Evrensel insan hakları ihlalleri konusunda Fas makamlarının sorumlu olduğunu ve Fas devletinin hukuk ve insan hakları ihlalleri konusunda işlediği suçları protesto etmek için her türlü barışçıl protesto haklarını kullanacaklarını,” söylediler.
Tutsaklar, dünyadaki insan hakları örgütleriyle ve Batı Sahra halkı için koşulsuz dayanışma ve destek sunanlarla dayanışmayı yükseltmeyi ve Sahrawi halkını, işgalci tarafından kurulan tuzakların üstesinden gelmek için birlik olmaya çağırdılar. Tutsaklar ayrıca, insan hakları örgütlerine, Batı Sahra’nın doğal kaynaklarını yağmalamayı içeren Fas işgali için verilen desteği kaldırması yönünde, Fransa hükümetine baskı yapma çağrısında da bulundular.
Bahreyn
Bahreynli beş politik kadın tutsak kötü muamele ve ziyaretçilerle aralarına çekilen cam bariyerlerine karşı açlık grevi yaptılar. Hajar Mansoor Hassan, Najah al-Sheikh, Amira al-Qashami, Medina Ali Ahmed ve Zainab Marhoon açlık grevi eylemi yapan kadın tutsaklar. Açlık grevinin altıncı gününde hapishane koşullarının düzeltilmesi ve cam bariyerlerinin kaldırılması sonucu açlık grevine son verildi.
Bahreyn Haklar ve Demokrasi Enstitüsü (BIRD), grevin dördüncü gününde yaptığı açıklamada, Issa İlçesi Kadınlar Hapishanesi’ndeki tutsaklardan dördünün tıbbi yardıma muhtaç olduğunu söylemişti.
Sünnilerin egemen olduğu krallıkta Nisan ayında parlamento “terörizm” ile suçlanan sivilleri yargılamak için, askeri mahkemelere onay vermişti.
Arap isyanlarının başladığı 2011 yılından beri sokakları terketmeyen Bahreynli protestocular, Al Khalifah hanedanının istifa etmesini ve tüm Bahreyn’i temsil eden adil bir sistemin kurulmasını talep ediyorlar.
Mısır
İki yüz on Ultras futbol taraftarı, askeri mahkemenin tutukluluklarını bir ay daha uzatmasından sonra Perşembe günü açlık grevi başlattı.
Tutuklanan futbol taraftarları İskenderiye Hadra Hapishanesi’nde tutuluyorlar. Avukat Mohamed Hafez, tutsakların yemek yemeyi reddetmesi üzerine hapishane güvenlik görevlilerinin onları dövüp saçlarını kestiğini belirtti. Avukat ayrıca güvenlik görevlilerinin tutsakların bir kısmını yaralayarak onları mahkûmların kaldığı hücrelere transfer etme tehdidinde bulunduklarını söyledi.
Askeri Mahkeme tarafından tutuklanan, 236 Zamalek taraftarı, havai fişek atmak, yasadışı bir örgüte üye olmak, polise saldırmakla suçlanıyorlar.
Mısır’da çıkarılan yasalarla askeri mahkemelerin alanı genişletilirken 25 Ocak devriminden bu yana siviller askeri mahkemelerde yargılanıyorlar. Devrimdeki rolleri nedeniyle güvenlik güçleriyle çok sayıda çatışmaya giren Ultras futbol grubuna yapılan baskı da 2011 yılından itibaren arttı.