Angola Üç’ün Son Üyeside Özgürlüğüne Kavuştu

angola_3.png_1718483346

6×10 adımlık bir hücrede tek başına 43 yıl geçirdikten sonra Woodfox özgür bir adam olarak 69. doğum gününü kutlayacak. Angola Üç’ün hayatta kalan son üyesi Albert Woodfox, 43 yıl 10 ayını hücre hapsinde geçirdikten sonra Cuma günü serbest bırakıldı.

Tutsaklar tarafından örgütlenen açlık grevleri ve genel grevler gibi barışçıl, şiddet içermeyen protestolar Louisiana’da 1970’lerin başında seçilen liderlerin ve yerel medyanın dikkatini çekti. Onlar protestoların anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle bir dizi soruşturma açtılar. Sonra “Güneyde kanlı hapishaneler” de insanlık dışı uygulamalar olağan hale geldi. Dışarıdan inceleme yapılmasına bir son vermek için istekli olan hapishane yetkilileri ‘baş belası’ olarak gördükleri mahkumları cezalandırmaya başladılar.

43 yıl önce, Louisiana kırsalında, üç genç siyah adam ABD’deki sistematik ayrımcılığı ve süregiden yolsuzluğu ortaya çıkarmaya çalıştıkları için Angola denilen 18.000 dönümlük eski köle plantasyonlarından birinden, Amerika’daki büyük bir cezaevine konularak, korkunç işkencelerle susturuldular.

Woodfox ABD cezaevinde uzun süre hücre hapsinde tutuldu. O, 1972’de gardiyan Brent Miller cinayetinden suçlu bulunarak, 6×10 adımlık bir hücreye konuldu. Woodfox, yıllar boyunca suçsuz olduğunu söyledi ama o ve ortağı tutuklu sanık Herman Wallece cezaevinde Kara Panterler bölümü kurmaktan sorumlu tutuldular.

70’lerin ortalarında bir dizi yeni kanıt olmasına rağmen, çok sayıda yetkili görevlerini kötüye kullanarak defalarca sunulan delilleri ve onların masumiyetini görmezden geldiler.

St. Francisville duruşma salonunda ki cinayet ile ilgili olarak “kavgaya hayır” girişiyle sorumluluğu azalan Woodfox’un on yıl süren hukuk mücadelesi Cuma günü nihayet bitti. Mahkeme ırkçı önyargılar ve delil eksikliği nedeniyle onun önceki mahkumiyet kararlarını bozdu.

Woodfox, yaptığı açıklamada; “Yeniden suçsuzluğumu kanıtlamayı dört gözle beklerken, sağlığım ve yaşım nedeniyle oluşan endişeler bu davayı şimdi çözmeme neden olmuştur ve “kavgaya hayır” savunmasını yapmamla iddia edilen suçlamalar azaltılarak özgürlüğüm geri verilmiştir. Bugünkü sonucun pek çok şeyi sona erdireceğini umuyorum,” dedi.

Angola Üç olarak bilinen bir grubun son üyesi olan Woodfox tahliye edildi. Bir mahkumu öldürmekle suçlanan Robert King 2001 yılında serbest kalırken, Wallace 2013 yılında serbest bırakılmış ancak geç gelen adalet nedeniyle, serbest kaldıktan 3 gün sonra karaciğer kanserinden ölmüştü.

Woodfox’un tahliye edilmesi sonrası onu karşılayanlar, “Artık beklemeyelim, bir fark yaratalım. Yıllar önce Angola Üç’ün yaptığı gibi adaletsizliğe meydan okuma ve haksız yere tutsak edilen mahkumlara özgürlük isteme zamanı,” dediler.

Haber: isyandan.org
Kaynak: Bu haber için http://angola3.org/the-case/ sitesinden yararlanılmıştır.
Etiketler: ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.