ABD: Yerliler, Beyaz Çiftçilerden İşgal Ettikleri Ata Topraklarını Geri İstiyor

ABD – Oregon’da, Amerikan yurttaşlarının özel mülkiyet haklarına saygı gösterilmesi savı ile  Malheur yaban hayatı sığınağının beyaz  çiftçiler tarafından işgal edilmesi eylemine bölgede yaşayan Burns Paiote Kabilesi Konseyi  farklı bir bakış açısı getirdi.

Kabile Konseyi sözcülerinden Charlotte Rodrique “Çiftçilerin taleplerini çok komik bulduklarını, toprakların kendilerine ait olduğunu, çiftçilerin kendilerini yerel sakin olarak tanıttıklarını fakat bölgenin gerçek sakinlerine toprakların iadesi konusunu gündemlerine bile almadıklarını” söyledi.

Kabile üyeleri bu bölgede Burns Paiute Rezervasyonu’nda yaşadıklarını, beyaz çiftçilerin girdikleri toprakların kendi atalarına ait olduğunu söylediler. Kabile üyesi Jarvis Kennedy “Bu arkadaşlara burada ihtiyaç duymuyoruz. Bizim ihtiyacımız buradan çekip gitmeleri ve evlerine dönmeleridir” dedi.

Aşağıdaki haritada Kabilenin resmi rezervasyon alanı ve çiftçilerin işgal ettikleri yerler görünüyor.

harita

Kabile Konseyi sözcüsü Rodrique “Bu silahlı çiftçilerin işgalini duyduğum zaman hiç sempati beslemedim. Çünkü onlar binlerce yıldır burada yaşayan ve topraklarına geri dönme mücadelesi veren Oregon Halkının topraklarını istiyorlar. Biz sadece ata topraklarımıza saygı gösterilmesini bekliyoruz. Bu işgalciler bizimle tek bir kelime bile konuşmadılar. Benzer bir işgal Paiute Halkı tarafından yapıldığı zaman hiç böyle bir gündem olmamıştı” dedi.
Etiketler: ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.