ABD: Verizon Grevi Sona Erdi

Verizon işçilerinin yürüyüşü | Foto: CWA

13 Nisan’da başlayan Verizon grevi, 4 yıllık toplu sözleşme üzerinde mutabık kalınması üzerine 30 Mayıs Pazartesi günü sona erdi. Bu anlaşma uyarınca Verizon, Doğu Yaka’da 1.300 işçiye istihdam açacak, taşeronlaşma planlarında geri adım atacak, 4 sene içerisinde %10,9’luk zam sağlayacak ve emeklilik ve sağlık haklarında iyileştirmeye gidecek. Dört sene boyunca geçerli olacak sözleşme CWA (Amerika İletişim İşçileri Sendikası) üyeleri tarafından 17 Haziran’da oylanacak.

Verizon işçileri tam altı hafta boyunca grev hattında polisin yaptığı saldırılarla ve Verizon’un grevi kırma girişimleri ile mücadele etmişti.

ABD iletişim sektörü devi Verizon grevin en önemli iki talebi ile ilgili geri adım atmayı kabul etti: Taşeronlaşma planlarının durdurulması ve işçilerin uzun süreli görev yeri değişim kararının iptali. Her iki şirket politikası da ucuz, esnek ve hızlı sirküle olan iş gücü yaratmaya yönelik adımlardı. Şirket kaza ve emeklilik sigortasında kesintiye gitme planlarının yanı sıra engellilere tanınan avantajlarda yapmayı öngördüğü kısıtlamalardan da geri adım atmak zorunda kaldı.

İletişim işçileri 2015 Ağustos’undan beri sözleşme olmaksızın çalıştırılıyordu ve Sağlık Sigortası kapsamı Nisan ayı itibari ile son bulan 110 bin işçi sağlık sigortasından yoksun kalmıştı. Grev son yıllarda ABD’de gerçekleşmiş en büyük grevdi ve uzun süredir ABD işçi hareketinin üzerindeki ölü toprağını silkelemesi için beklenen kıvılcım olarak nitelendirilmişti.

İşçilerin 1 Haziran Çarşamba günü işbaşı yapması bekleniyor. Sendika üyeleri eğer toplu sözleşmeyi onaylarsa yeni sözleşme 2019 Ağustos’una kadar geçerli olacak.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Striking-Verizon-Workers-Win-Big-Gains-in-New-Agreement-20160531-0006.html0101
Etiketler: ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.