ABD ve Türkiye, Ksiros’un Erken Bırakılmasından Endişe Ediyor

ABD, Bakan Nikos Kotzias ile Pazartesi günü Washington'da buluşuyor

ABD, Bakan Nikos Kotzias ile pazartesi günü Washington’da buluşuyor

Cuma günü ağır engelli mahkûmların, cezalarının kalanını ev hapsinde geçirmeleri için serbest bırakılmaları ile ilgili yasa Meclis’ten geçtikten sonra, Amerika ve Türk hükümetleri 17 Kasım Örgütü militanlarından Savvas Xeros’un erken bırakılması olasılığı hakkındaki endişelerini dile getirdiler.

ABD Dışişleri Bakanlığı, pazar günü Washington’da gazetecilere verdiği demeçte aşırı kalabalık Yunan hapishanelerini rahatlatmak amacıyla hükümlü teröristlerin serbest bırakılması mevzuatının, “endişeye” yol açtığını söyledi.

Bu sorunun ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Yunan Dışişleri arasındaki görüşmelerde, gündemin bir parçası olacağı tahmin ediliyor.

Xeros,  diğer şeylerin yanı sıra, 1988 yılında Yunanistan ABD Savunma ve Deniz Ataşesi Komutan William Nordeen’in, bir araba dolusu bomba ile öldürülmesi ve üç yıl sonra ABD Hava Kuvvetlerinden Çavuş Ronald Stewart’ı öldürmekten, suçlu bulunmuştu.

Sabah gazetesinin haberine göre Türkiye, Xeros’un serbest bırakılması hakkında endişeli. 17 Kasım Örgütü Türk diplomatlarından, 1991 yılında Çetin Görgü ve 1994 yılında Haluk Sipahioğlu’yu öldürmekten, 1991 yılında da Türk Büyükelçisi Deniz Bölükbaşı’nın, arabasına bombalı saldırı düzenlemekten suçlu bulunmuştu.

Türk Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, “17 Kasım Örgütü hareketinin üyeleri hakkındaki hükümlerin hafifletilmesi söz konusu olursa, bu durum Ankara tarafından, terörle mücadele çabalarında zayıflık ve terör saldırısı kurbanları için ciddi bir hak ihlali olarak görülecektir” dedi.

Kaynak: http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite1_1_20/04/2015_549238

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.