ABD: Öğrenci İşçiler Sendikası Yemekhaneyi İşgal Etti

5 Nisan’da Öğrenci İşçiler Sendikası’ndan (Undergraduate Workers Union -UWU) 20 öğrenci Berkeley Kaliforniya Üniversitesi’ndeki ana kampüs yemekhanesini (Golden Bear Café -GBC) işgal ederek işletmeci CalDining şirketinden gasp edilen maaşların hemen ödenmesini ve kampüsteki yaşamlarını idame ettirecek kadar ücret artışı talep ettiler.

Öğrencilerin yaptıkları açıklamadan satır başları şöyle:

“Yaşamaya yetecek ücret” ile asgari maaşı kastetmiyoruz. Biz Berkeley gibi bir yerde yaşamaya ve üniversitedeki masraflarımızı karşılamaya yetecek bir ücretten bahsediyoruz ki bu da en az saatlik 17 dolar’dır. UWU (Öğrenci İşçiler Sendikası) ayrıca CalDining şirketinden son 5 sene boyunca 60 bin dolar’ı bulan gasp ettiği maaşlarımızı da talep etmektedir.

Kafeteryanın en yoğun olduğu öğle saatlerinde başlayan ve gün sonuna kadar devam eden beş saatlik işgal eylemi CalDining şirketine yaklaşık 29 bin dolar’a maloldu. Öğrenci işçiler kasaların önünde zincir oluştururken yemekhanenin dışındakiler de destek yürüyüşü gerçekleştirdiler. İşgal eylemi sonunda 17 öğrenci işçi tutuklandı, bu da gösteriyor ki şirket öğrencilere tazminat ödemek yerine tutuklatmayı tercih ediyor. Kafeteryayı bloke eden eylem 20 öğrenci ile gerçekleştirildi. Yaklaşık 500 öğrenci işçi ve sendika destekçisi yüzlerce kişinin olduğu düşünülürse, Üniversite yönetimi öğrencilerin sömürülmesine göz yummaya devam ettiği müddetçe kampüsteki tüm işletmeleri kapatabilecek güçte olduğumuzu unutmamalı.

Yaşamımızı sürdürecek ücreti talep ediyoruz, hakkımız olanı istiyoruz. Uzun saatler boyunca çalışıyoruz ve çoğunlukla ücretlerimizi alamıyoruz. Aldığımızda da bu maaşlar üniversite ve yaşam masraflarımızı karşılamaya yetmiyor. Bu işgal eylemi patronlara ve kampüs yönetimine öğrencilerin emeklerinin karşılığının onların cebine değil bize geri dönmesini talep ettiğimizi göstermek için gerçekleştirildi.

Kafeteryadaki öğrencilerin kağıt üzerindeki çalışma saati 19,5 saat olarak gözüküyor çünkü haftalık 20 saatin üzerinde mesai yapan kampüs işçileri sağlık hizmeti, fazla mesai ücreti, hastalık izni gibi imkanlardan faydalanabiliyor. Oysaki gerçekte öğrenciler haftada 15 ile 40 saat arasında çalışıyor. Yemek, barınma ve sağlık haklarından yoksun olan öğrenciler bu masrafları karşılayabilmek için ek işlerde çalışmak zorunda kalıyorlar ki bu da öğrencilerin akademik hayattan kopmasına yol açıyor.

Biliyoruz ki aslında üniversitemiz gayet zengin. Üniversitedeki patronların 6 haneli kabarık maaşları ve sadece bir avuç seçkinin yararlanabildiği stadyum ile binalara harcanan paralar bunun kanıtı olsa gerek. Biz üniversiteden diğer sorumluluklarını göz ardı etmesini değil, CalDining gibi kampüs içindeki işletmelerden ve üniversite yönetiminden öğrencileri karın önüne koymalarını talep ediyoruz.

Kaynak: Bu haber https://itsgoingdown.org/berkeley-ca-student-workers-shutdown-cafe-demand-living-wage-back-pay/ sitesinden derlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.