ABD: Küçük Çiftçiler Endüstriyel Tarıma Direniyor

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“toprağın el değiştireceği tahmin ediliyor. ABD Ulusal Çiftçiler Birliği, 50’lerde % 40-50 olan kar oranının şimdilerde Şirket Tarımı nedeniyle % 20’ye düştüğünü söylüyor. Gelirin düşüşü küçük çiftçilerin başka üretime yönelmelerinin önünü açtı. …”

farmer_copy.jpeg_1718483346

ABD’deki küçük çiftçilerin mücadelesi, küçük çiftçilerin güçlendirilmesi için çalışan devletler ve eylemcilere önemli dersler sunmaktadır.

17 Nisan Uluslararası Çiftçi Mücadele Günü’nde dünyanın her tarafında milyonlarca küçük çiftçi küresel gıda üretimi sürecinin kontrolü mücadelesinde şiddetle yüz yüze kalmaktadır.

Birleşmiş Milletler ülkelerin çoğunda çiftçilerin % 80’nini, küçük çiftçilerin oluşturduğunu tahmin ediyor.

Son yıllarda endüstriyel tarımın gelişmesi ve teşvik edilmesi sonucu ABD’deki küçük çiftçilerin sayısı giderek azalmaktadır. Bunda geleneksel teşviklerin kesilmesi ve vergi muafiyetinin kaldırılması da etkili olmuştur.

ABD endüstriyel tarımın merkezi durumundadır. ABD’de kırsalda yaşayan bir çok aile topraklarını, hayatlarını ve sağlıklarını korumak için endüstriyel tarıma karşı mücadele ediyor. ABD Gıda Egemenliği İttifakı, “Uluslararası Köylü Mücadele Günü bize öncülük eder ” diyor.

Ayrıca küçük çiftçiler ABD ulusal yasalarının bir sonucu olarak, tarım şirketlerinin her geçen gün daha fazla toprağı satın almaları gibi adil olmayan pazar dezavantajları tarafından zorlanmaktadır.

Önümüzdeki 10 ile 20 yıl arasında 400 milyon acre**torak ölçü birimi/** toprağın el değiştireceği tahmin ediliyor.

ABD Ulusal Çiftçiler Birliği, 50’lerde % 40-50 olan kar oranının şimdilerde Şirket Tarımı nedeniyle % 20’ye düştüğünü söylüyor.

Gelirin düşüşü küçük çiftçilerin başka üretime yönelmelerinin önünü açtı. 1935’de 7 milyondan fazla küçük çiftçi varken bugün 2 milyondan daha az küçük çiftçi kalmış durumda.70 yıl içinde toprakta tekelleşme yoğunlaştı.

Bütün bu olumsuz değişimlere rağmen ABD Tarım Müdürlüğü rakamlarına göre küçük aile çiftçiliği halen toplam çiftçilerin % 97,6’sını oluşturuyorlar ve toplam ürünün de % 85’ini üretiyorlar.

Amerika’da gıda egemenliğinin korunmasında küçük çiftçilere önem veren eylemciler; daha fazla yasanın çıkarılması, küçük çiftçilere teşvik verilmesi, taban fiyat uygulaması, tohum desteği, adil ticaret yasaları, rekabet politikalarının düzenlenmesi, genç ve renkli **Amerika’da bulunan Afrika, Latin Amerika, Asya kökenli çiftçiler için kullanılan bir tabir, beyaz olmayan Amerikalılar/** çiftçilerin desteklenmesi talepleri ile faaliyet sürdürüyorlar.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/US-Farmers-Fight-Back-Against-Corporate-Agriculture–20160416-0029.html
Etiketler: ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.