300 Yerli Halkı Örgütü Küresel Koalisyon Kurdu

Toprak hakkı için mücadele veren yerli halkların protestolarından bir kare, Brezilya, 15 Nisan 2015 | Foto: Reuters

Oxfam’ın (Uluslararası Toprak Koalisyonu) verdiği bilgiye göre yerli halkları ve yerel komiteleri çatısı altında toplayan üç yüzün üzerinde örgüt bütün dünyada toprak hakkı mücadelesini yükseltmek için güçlerini birleştirme kararı aldı.

Yerli halkların ve yerel toplumların kültürlerini, yaşamlarını sürdürebilmeleri topraklarını korumalarına bağlı ancak Çarşamba günü yayınlanan yeni bir rapora göre dünyadaki toprakların yarısını işleyen ve geçinen halklar resmi olarak bu toprakların sadece %10’ununa sahip.

Toprak gaspları yoksulluğu ve eşitsizliği körüklüyor

‘Ortak Zemin: Toprak Hakkını Güvence Altına Almak ve Toprağı Korumak’başlıklı raporda yerli halkların ve yerel toplumların yaşadığı 5 milyar hektarlık toprağın yasal olarak tanınmadığı ve bu toplumların yoksulluğa, çatışmalara ve istikrarsızlığa yol açacak toprak gaspları tehlikesi ile karşı karşıya olduğu belirtiliyor.
Oxfam (Uluslararası Toprak Koalisyonu) tarafından yayınlanan rapora göre yerel halkların yaşamını tehdit eden yoksulluk ve açlıkla mücadele ve şirket ve hükümetlerle çıkabilecek çatışmaların önlenebilmesi için toprakların adil paylaşımı ve toprak hakkı kilit öneme sahip.

Toprak Hakkı Hemen Şimdi

Rapora katkıda bulunan örgütler ‘Toprak Hakkı Hemen Şimdi’ şiarı ile yeni bir kampanya başlattılar. Yerli halklar hükümet ve özel şirket elitleri karşısında bütün güçleriyle mücadele veriyorlar ama bu mücadele eşitliksiz ve orantısız. Mücadeleyi yükseltmek için temelleri atılan kampanya ile parçalı toprak hakkı hareketinin birleştirilmesi hedefleniyor. Kampanyanın ana amaçlarından biri de mülksüzleştirme ağlarından ve toprak gasplarından en çok etkilenen kadınların mücadelesinin tanınmasını sağlamak ve görünür kılmak.

Toprak hakkını korumak=kadınları güçlendirmek | Harekete katılın: #ToprakHakkıŞimdi

Birleşik Mücadele

Son olarak hareket, tüketicileri de toprak hakkı krizine müdahil olanların ifşası için hükümetler ve şirketler üzerinde sivil baskı oluşturmaya ve daha fazla şeffaflık talep etmeye çağırıyor.
Dünyanın çeşitli yerlerinde toprak hakkı için mücadele eden yerli aktivistler tehditle, ölüm ve kaçırılma riski ile burun buruna yaşıyorlar. Global Witness verilerine göre 2009 senesinden beri en az 640 toprak ve çevre hakları eylemcisi katledildi.
‘Toprak Hakkı Hemen Şimdi’kampanyası dünyanın çeşitli yerlerindeki 300’den fazla yerli örgütü çatışısı altında topluyor. Kampanya hakkında farkındalık yaratmak için İtalya, Kamerun, Kenya, Sri Lanka, Kamboçya, Peru da dahil olmak üzere bir çok yerde yapılması planlanan etkinlikler bu hafta itibari ile başlıyor.

Kaynak: Bu haber http://www.telesurtv.net/english/news/300-Indigenous-and-Local-Groups-Form-Powerful-Global-Coalition-20160302-0023.html sitesinden İsyandan.Org tarafından derlenmiştir.
Etiketler:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.