Nijerya’da son 17 ay içinde 18 silahlı örgüt ortaya çıktı. Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden biri olan fakat halkı yoksulluk içinde yaşayan Nijerya’da çözülemeyen sorunlar giderek yerel düzeyde muhalefet örgütlerinde hızlı biçimde silahlanma eğilimini artırmaktadır. Bu örgütlerden bazıları kendi çıkarları için silahlanırken içlerinden bazıları da bölge halkının yoksulluk sorununun çözülmesi için silahlanmakta ve savaşmaktadır. Örneğin Nijer Delta İntikamcıları ordu üzerine gelmediği sürece askerlere saldırmayacağını, sorunun çözülme iradesi gösterilmesi halinde müzakerelere açık olduğunu ve ateşkes ilan edebileceğini kamuoyuna açıklamıştı.
2015 Mayıs ayında Nijerya’da sadece iki silahlı grup vardı: Boko Haram ve Fulani.
Bugün bu iki gruba eklenmiş onlarca grup var. Magrib El Kaidesi ve İŞİD’den ayrılan grupların dışında Nijer Delta Halkı Gönüllü Güçleri, Nijer Delta Kurtuluş Cephesi, Biafra İntikamcıları, Kızıl Egbesu Su Aslanları, Nijer Deltası Asawana Ölümcül Güçleri, Adaka Boro Deniz Komandoları, Utorogon Kurtuluş Hareketi, Nijer Deltası Ortak Kurtuluş Güçleri, Nijer Deltası Ortak Kurtuluş Güçleri Ortak Devrimci Konseyi, Kızıl Akrep, Nijer Deltası Uzlaşmaz Savaşçıları, Nijer Deltası Kızıl Müfreze, Nijer Deltası Yeşil Topraklar Adalet Yönetimi, Ijaw/Oduduwa Hareketi ve Beneu Eyaleti Agatu Savaşçıları.
Bütün bunlar İngiliz sömürgeciliğine karşı verilen savaş sonrası federal bir cumhuriyet olarak kurulan Nijerya’nın sorunları cozemesinin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. 2009 yılında Nijer Delta’sında bulunan bütün örgütleri kapsayan şemsiye bir örgüt olarak Nijer Deltası Kurtuluş Güçleri (MEND) ile yapılan anlaşma ve silahsızlanmanın bir sonuç üretmediği de meydandadır. Bölge halkının yoksulluğu sürmektedir.
Pingback: İsyandan – Nijer Deltası: RNDA Petrol Tesislerine Saldırıları Neden Askıya Aldı?