WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.
If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.
Unbalanced start tag short code found before:
“bağlantılı öğrenciler Kyoto Üniversitesi saat kulesini işgal ettiler. Kulenin tepesine çıkan öğrenciler tıpkı 1968’te olduğu gibi dev pankartları ve bayrakları sallandırdılar. 1925’te inşa edilmiş saat kulesi Yoshida kampüsünün merkezi konumunda. Dahası kulenin arkasınd…”
25 Kasım’da, Kumano Yurdunda kalan Dōgakukai**1940’ların sonlarında kurulmuş Zengakuren öğrenci hareketinin Chūkaku-ha fraksiyonunun bir kolu/**bağlantılı öğrenciler Kyoto Üniversitesi saat kulesini işgal ettiler. Kulenin tepesine çıkan öğrenciler tıpkı 1968’te olduğu gibi dev pankartları ve bayrakları sallandırdılar.
1925’te inşa edilmiş saat kulesi Yoshida kampüsünün merkezi konumunda. Dahası kulenin arkasında eskiden, öğrenci hareketinin yükseldiği dönemde toplu müzakerelerin yürütüldüğü, Takigawa Olayı**1932 yılında Kyoto Üniversitesi’nde hukuk profesörü olan Takigawa Yukitoki’nin, mahkemenin sanıkları yargılarken sosyal kökenleri ve koşulları da irdelemesi gerektiğine dair yaptığı konuşma büyük yankı yarattı. 1933 yılında eğitim bakanı, Takigawa’nın hukuk teorisini ‘Marksist’ olmakla itham etti ve üniversiteden uzaklaştırdı. Bunun üzerine Hukuk Fakültesi’ndeki diğer öğretim görevlileri istifa etti, öğrenciler sınıfları boykot etti, protesto gösterileri düzenlendi./**ile de ilişkili, Hukuk ve Ekonomi fakültesine ait ünlü 1 numaralı derslik de bulunuyordu.
2014 yılı Kasım’ına kadar saat kulesine tırmanmak Kumano Yurt Festivali’nin bir parçasıydı. 2014’te ise her yıl Kasım ayında Hibiya parkında gerçekleştirilen Dōrō-Chiba**Japonya’da demiryolu işçilerini temsil eden bir sendika/**uluslararası dayanışma yürüyüşünün ardından üç öğrenci sivil polis tarafından tutuklandı. Öğrenciler ise cevaben Kyoto Üniversitesi kampüsüne sızan gizli polisi alıkoydular. Polis daha sonra öğrenciler tarafından serbest bırakıldı ancak peşinden Kumano Yurduna ve Chūkaku-ha fraksiyonu ile bağlantılı mekanlara yoğun polis baskınları geldi.
İşte o senenin Kasım ayında öğrenciler saat kulesini işgal ettiler. 2015 yılı Kasım ayında, Zengakuren/Dōgakukai hareketinin Kyoto Üniversitesi kampüsünde düzenlediği savaş karşıtı grevin hemen ardından öğrenciler yine saat kulesini işgal ettiler. Polis de öğrenci hareketi üzerindeki baskıyı yükseltti. 2016 yılı Şubat ve Mart aylarında baskınlar**https://isyandan.org/haberler/japonya-universitelere-polis-baskinlari//**yapıldı, altı öğrenci tutuklandı, greve katılan dört öğrenci ise üniversiteden atıldı.
Bu sene boyunca Kyoto’daki öğrenciler G7 karşıtı gösteriler de dahil olmak üzere bir çok eylem örgütlediler. Buna karşın polis Dōgakukai militanlarını ve Kumano Yurdunu özellikle mercek altına aldı. Kyoto Üniversitesi Japonya’da yükselen öğrenci hareketi için giderek daha önemli bir yer haline geliyor.
Kyoto Üniversitesi, Kyoto Partizanlarına, Kızıl Ordu (Sekigun-ha) militanlarına ev sahipliği yaptı ve oldukça politik bir geçmişe sahip. Üniversitenin mücadeleci geleneğinin izlerini 1951 yılında, İmparator Hirohito’nun Yoshida kampüs ziyaretinin protesto edildiği günlere kadar sürmek mümkün. Ayrıca 1960’ların sonunda, ülkeyi sarsan grevlerin yükseldiği dönemde Kyoto Üniversitesi’nde öne çıkan bir Zenkyōtō (Kampüs Birleşik Mücadele Komitesi) de oluşturulmuştu.
Dōgakukai ismi daha önce kurulmuş ve uzun seneler mücadele etmiş olan öğrenci konseyine ithafen 2012 yılında tekrar diriltildi. Öğrenciler konseye Dōgakukai ismini verdiklerinde Kyoto Üniversitesi bunu tanımamayı tercih etti. Zengakuren şemsiyesi altındaki öğrenci konseyleri ve özerk birimleri (jichikai) bastırılıp ortadan kaybolalı çok olmuştu. 2004 yılında çıkan bir kanunla devlet üniversiteleri şirketlere dönüştürüldü. Şimdi ise Kyoto Üniversitesi başta olmak üzere yeniden canlanan öğrenci hareketi kampüslerdeki soylulaştırma ve özelleştirme politikalarına karşı mücadeleyi ayağa kaldırıyor.
Dōgakukai, 12 Aralık’ta Kyoto Üniversitesi’nde, atılan dört öğrencinin geri alınması talebi ve diğer yerel sorunlarla daha büyük ölçekli politik konuları da harmanladıkları (Abe hükümeti, anayasa değişikliği, Güney Kore’deki gösteriler) bir eylem gerçekleştirmeyi planlıyor. Otoriteyi tehdit eden bir güç olarak öğrenci hareketi Japonya’da kendini yeniden inşa ediyor.