“Genç bir Kolombiyalı’nın komünist fikirleri nedeniyle İspanya’daki ailesini bırakıp Ukrayna’ya, Batılı gözlemcilerce Rusya tarafından desteklendiği belirtilen ayrılıkçı isyancılar yanında savaşmaya gidişinin inanılmaz hikayesi.”
Kimileri ait olduğu yeri ve toplumu bulmaya çalışırken savrulur. 27 yaşındaki Kolombiyalı “Alfonso Cano” için ideolojik ailesi Ukrayna hükümetine direnen asiler oldu.
Bu durum dokunaklı ve pek tabi bir o kadar da politik ancak Kiev hükümetini faşist olmakla suçlayan başka genç eylemciler de özgürlükçü güçlere katılırken çok da benzersiz sayılmaz. Kiev’in batı yanlısı hükümeti komünist sistemin çöküşüne kadar Sovyetler Birliğine hükmetmiş Rusya’ya karşı olan nefretini saklamıyor. Batı Kolombiya’da Valle de Cauca’da doğmuş olan Cano iki yıl önce, uluslararası gözlemcilerce Putin ve Kremlin tarafından desteklendikleri düşünülen asilere katıldı.
Genç adam, 2011’de ordu operasyonunda öldürülmüş, ülkenin temel sol isyancı gücü Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri’nin (FARC) eski liderini onurlandırmak amacıyla Alfonso Cano adını almaya karar verdi. Cano adaşına hayran ama ismini sadece bu nedenle değil aynı zamanda yakalanması durumunda izinin daha zor takip edilmesi sebebi ile de değiştirdi.
Genç adam şu şekilde konuşuyor;
Bana göre Cano halkların mücadelesini temsil ediyor. Bu FARC’a yalnız olmadıklarını ve dünyanın başka yerlerinde de adaletsizliğe direnenler olduğunu göstermenin bir şekli.
Donbass’ta, alanda
Burada neredeyse herkes takma ad kullanıyor. Cano asilerle birlikte savaşan tek Kolombiyalı ama Latin Amerika ve Avrupa’dan başka savaşçılar da var. Onlar paralı askerler değiller, aksine onlar Brezilya, Şili, İspanya, Fransa veya İtalya’daki gündelik yaşamlarını silah ve siperlerde geçen bir yaşamla değiştiren gönüllüler.
“En çok bombalar düştüğünde kendini savunmasız hissediyorsun çünkü nereye düşeceğini bilmiyorsun…Eğer bombanın menzilindeysen saklanmanın faydası yok. ” diye anlatıyor Cano. Çıkardıkları seslerden farklı füze türlerini ayırmayı öğrenmiş.
Savaştan önce İspanya’da yaşıyordu. 10 yaşındayken annesi ile birlikte İspanya’ya taşınmışlar çünkü annesi Kolombiya’nın sağlayamayacağı fırsatları İspanya’nın verebileceğini düşünmüş. “Varır varmaz her şeyin niye böyle olduğunu, neden Kolombiya’dan ayrıldığımızı sorgulamaya başladım ve sosyal adaletsizliği ve sınıf farklarını gördüm. Sanırım o zaman sola ve komünizme yönelmeye başladığım andı. ” diye anlatıyor Cano.
Göçmen aile Madrid, Murcia ve Zaragoza’da yaşadı. Cano müzik okudu, bir süre orduda bulundu ve sonrasında ‘Genç Murcia’lı Komünistler Hareketini’ kurdu.
Ukrayna’daki savaş başladığında, asilerle dayanışma gösterileri düzenledi ancak bu çabayı yeterli görmedi. Tedbirleri göz ardı ederek Rusya’ya gitti ve Donbass’taki komünist militanlara katılmak için yasa dışı yollarla Ukrayna’ya geçti. Diğer yabancı gönüllüler orada birkaç aydır savaşıyordu.
Cano ateş altında olduğu anlarda dahi ailesinin ve arkadaşlarının görebilmesi için düzenli olarak Facebook sayfasında fotoğraf ve video yayınlıyor.
Donbass’lı asilerle savaşırken yakalanan diğer İspanyollar gibi Cano da İspanyol hükümeti tarafından tutuklanması durumunda terör suçlaması ile 15 yıl hapse mahkum edilebilir.
Anti-terör operasyon bölgesine geçiş için bize verilen izin ile de teyit edildiği üzere Kiev hükümeti ve Avrupa Birliği bu savaşçıları terörist olarak görüyor. Bizi Cano ile buluşacağımız atış alanı olan büyük bir kampa götürdüler. Gerçi sürekli ateş ve uzaktan gelen bomba seslerinin uğultusunda röportaj yapmakta zorlandık.
İsyancıların onun keskin nişancılığını keşfetmeleri çok zamanlarını almamış, hatta Donetsk Havaalanındaki başarıları nedeniyle bir madalya kazanmış. Füze seslerine alıştığını ancak sıfırın altında 30 dereceye alışamadığını söylüyor. Anlamadığı emirleri yerine getirmeye çalıştığı ilk ayların aksine şimdi biraz Ukraynaca ve Rusça öğrenmiş durumda.
İç savaş her şeyi değiştiriyor. Enkaz haline dönmüş evleri, ambulansları ve otobüsleri görüyoruz. Donetsk futbol stadyumu mülteci kampı gibi kullanılıyor. Ancak savaş sürdüğü müddetçe Cano, Donbass bölgesinde kalmaya kararlı. “Belli bir dönüş tarihim yok…Tek tarih mutlaka bizim zaferimizle sonuçlanacak savaşın bittiği o gün” diye konuşuyor.