21 Temmuz 2015 Salı sabahı Fransa’da tam bir kaos yaşandı. Önce Feribot işçileri limana giden yolları ulaşıma kestiler, ardından öfkeli çiftçiler yollara barikat kurdular ve Fransa’dan İngiltere’ye geçmeye çalışan bir göçmen öldü…
İşten atılan işçilerin bir dizi protestosundan sonra beklenen oldu, öfkeli işçiler yola yığdıkları lastik barikatları ateşe verdi, Fransız limanının üzerini kalın siyah bir duman kapladı. İngiltere’ye gitmek umuduyla kanalı geçerek Calais’e gelen göçmenlerde dumandan etkilendi. Grevci işçilerden sonra polis çağrıldı ama limana giden ana yollar ve yollardaki tamiratlar nedeniyle terminale ulaşım yoktu. Eurotunnel, Tünel Kanalında ki faaliyetler nedeniyle trafiğin aksayacağını ve özellikle Fransız tarafında uzun gecikmelerin olacağı konusunda uyarmıştı. Ancak Folkestone’dan Kanalını geçen demiryolu hizmetlerinin trafikten etkilenmesi düşünülmemektedir.
Bir Eurotunnel sözcüsü “Birkaç saat önce protestocular otoyola geldi ve Manş Tüneli terminali girişinde lastikler yanmaya başladı. Onlar lastik yakarak, otoyola barikat kurarak terminale erişimi engellediler. Biz kamuya ait bir karayolu üzerinde olduğumuzdan, protestocuları göndermesi ve terminali yeniden erişime açması için polisi ve yerel makamları çağırdık. Bazı yolcular gecikmeler yaşasa da onlara bir sonraki trende seyahat şansları olacağı söylendi” diye açıklama yaptı.
Feribot işçileri feribot hizmeti veren Eurotunnel’in satışıyla bağlantılı olarak beklenen işten çıkarılmalara karşı Calais’de defalarca protesto eylemi yaptılar. Bu Fransız kasabası, kamyon ve araçlarda istiflenen binlerce göçmenin İngiltere’deki kamplara gidişine ve son aylarda artan huzursuzluklara tanık oldu. Maidstone & Weald için MP’den Helen Grant ve İçişleri Bakanı Theresa May, Stack Operasyonu’nu görüşmek üzere bu akşam bir araya gelecekler. Feribot hizmetlerinin böyle çabucak bozulması yolcuların şikayetleri ile birlikte çeşitli çağrıların yapılmasına yol açtı.
Bir kişi sosyal medyada “Fransızların bu davranışlarını durdurmak için İngiltere başka bir liman arayışına girmelidir. Hedefimiz yeni bir çapraz kanal olmalıdır…” yazmış. Başka biri ise, “Beceriksiz Fransızlar sayesinde Calais hemen hemen kullanılmaz durumda teşekkürler…” yazmış.
Feribot işçilerinden ayrı olarak greve çıkan Fransız çiftçiler ise grevlerinin ikinci gününde popüler turistik kasaba olan Mont Saint-Michel’e erişimi engelledi. Öfkeli çiftçiler, Normandiya kasabasına giden birçok yolu engellemek için onlarca traktör kullandılar, Caen’de dahil olmak üzere… Ki Caen kıtaya yolculuk yapan İngiliz tatilciler tarafından kullanılan diğer bir liman kenti.
Kaosu, Manş Tüneli vasıtasıyla gizlice İngiltere’ye girmeye çalışırken ciddi elektrik yanıklarına maruz kalmış bir göçmenin ölümü izledi. Fransız yetkililer, 23 yaşındaki Pakistanlı adamın ölümünü doğruladılar. Ölen kişi bir hafta önce bir yük treninin bilgi kartı nedeniyle tünelin içinde durduğu zaman trene giren üç yasadışı göçmenden biriydi. Diğer iki göçmen ise İngiltere’ye giden servis trenlerine binmeye çalışırken, son bir ay içinde öldüler.
İngiltere şimdi Manş Tüneli tarafından göçmen girişini engellemek için yüksek güvenlikli, iki buçuk millik bir çit inşaa etmeye çalışıyor. 9 Fit yüksekliğindeki bariyer inşaatı ile ilgili olarak İngiltere, Fransa’dan yardım talep ettiklerini açıkladı. Onlara göre bu duvar Calais çevresinde ki göçmen kriziyle mücadele edecek. Calais Belediye Başkanı Natacha Bouchart ise son zamanlarda kasabalarında artan yasadışı göçmen krizi nedeniyle İngiltere’yi ‘kara piyasa ekonomisi’ ve ‘rahat kar sistemi’ sağlamakla suçladı.