WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.
If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.
Unbalanced start tag short code found before:
“Yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli eylemler gerçekleştiren Marksist militan bir örgütün lideri olarak halen tutsak bulunan Fusako Shigenobu, Hachioji Tıp Hapishanesi’nden gönderdiği bir mektupla, “Sanırım şimdi Japon halkı geçmişe oranla siyaset konusunda daha da ilgi…”
Japon Kızıl Ordusu’nun kurucularından, tutsak Shigenobu, 1970’ler ve 80’lerin sonuna kadar Japonya’da devrim için çabaladıklarını, başarısızlığa uğradıklarını ancak halk protestolarının, barışçıl anayasayı değiştirmeye çalışan hükümet hareketlerini engelleyeceği konusunda iyimser olduğunu belirtti.** bu haberde http://www.japantimes.co.jp/news/2017/06/08/national/imprisoned-japanese-red-army-founder-shigenobu-holds-hope-revolution/#.WUEGROvyjDd sitesinden faydalanılmıştır./**
Yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli eylemler gerçekleştiren Marksist militan bir örgütün lideri olarak halen tutsak bulunan Fusako Shigenobu, Hachioji Tıp Hapishanesi’nden gönderdiği bir mektupla, “Sanırım şimdi Japon halkı geçmişe oranla siyaset konusunda daha da ilgisiz… Ve ben, benim ve diğerlerinin eylemlerinin buna katkı sağladığını düşünüyorum,” diyor.
“Umutlarımız gerçekleşmedi ve kötü sonlandı. Bugünün savaş karşıtı barış hareketi o zamanki kadar güçlü olmasa da nükleer enerji karşıtı halk söylemleri gösteriyor ki, hala güçlü bir damar var. Geçmişte savaşa karşı mücadele verenlerin barış için neler başardıkları göz önüne alındığında, nükleer enerji karşıtı protestocular ile savaş karşıtı protestocular güçlerini birleştirebilirlerse, geleceği değiştirebilirler. Bundan umutluyum.”
Shigenobu liderliğindeki Japon Kızıl Ordusu,** https://isyandan.org/makaleler/japon-kizil-ordusu-jra//** Japonya hükümetini ve monarşiyi devirmek ve dünya devrimini gerçekleştirmek amacıyla 1960’lı yıllarda Japonya’daki radikal öğrenci hareketinde gelişti ve dünyanın en etkili gerilla örgütlerinden biri haline geldi. Örgüt Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) ile birlikte çalışmış, 1972 yılında İsrail’in Lod havaalanına düzenlenen bombalı eylemde dahil olmak üzere bir dizi ölümcül saldırı eylemi gerçekleştirmişti.
Shigenobu, kendi ülkesinde devrim ateşini yakmaya yönelik birkaç denemeden sonra uluslararası düzeyde bir örgüte ihtiyaç duyulduğunu düşünerek Filistin davasını sahiplenmek ve FHKC ile ittifak kurmak için Ortadoğu’ya gitmeye karar verdi.
Yaklaşık 30 yılını Ortadoğu’da geçiren Shigenobu, Kasım 2000’de Osaka’da tutuklandı ve şu anda 71 yaşında. 1974 yılında Fransa Büyükelçiliği’ne düzenlenen eylem nedeniyle 8 Mart 2006’da 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezası, 2010 yılında Lahey Yüksek Mahkemesi tarafından kesinleştirildi.
Shigenobu, 2001 yılında örgütün dağılmasına rağmen devrim amacına bağlı kalmaya devam ediyor fakat Japon halkının şiddet eylemlerini yanlış değerlendirdiğini düşünüyor.
“O zamanlar Filistin Kurtuluş Örgütü, Filistin’in tamamını kurtarmak için silahlı bir mücadeleye liderlik ediyordu. Mülteci kamplarından gerilla olmaya gelen sürekli bir gönüllü akışı vardı. Öte yandan, Japonya’ya yardım edemedim ama verdiğimiz kavganın halkı içermeyen bir savaş olduğunu hiç düşünmedim. Silahlı mücadeleye ihtiyaç duyulduğunda, insanlar savaşmaya başlarlar. Bu, Japonların kafasındaki egemen ideolojiye dayanan savaşa hiç benzemez.”
“Japon Kızıl Ordusu’nun taktikleri naif değildi ve bazı hatalarımız oldu. Bizim taktiklerimiz Japon toplumunun gerçekleri ile uyumlu değildi ve silahlı mücadelenin hedefinde olmayan bazı insanlar bizim zayıflığımız yüzünden eylemlerin içine sürüklendi. Bu yüzden bizim bir dizi başarısızlık yaşadığımızı söyleyebilirsiniz.”
“Adalet hissi, farklı yerlerdeki tarihin ve kültürün içinden beslenir ve tek bir başarı yolu yoktur. Bu his 1970’lerde farklı bir savaş tarzı arayışıyla ivme kazanan Japonya’daki savaşlara yansıdı. Şimdilerde bunu benim nasıl gördüğüme gelince, Japon Kızıl Ordusu’nun günümüzdeki karşılığına ihtiyaç olduğuna inanmıyorum.”
“Bununla birlikte, Japon Kızıl Ordusu’nun Filistin’deki gönüllü faaliyetleri gibi artan oranda uluslararası bir dayanışmaya ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Ayrıca insanların, sınırlardan bağımsız olarak birbirlerine yardım etmek için büyütüldüğü bir dünyayı görmek isterdim… ”
Şimdilerde, Abe hükümetinin geçirmek için bastırdığı tartışmalı güvenlik ve komplo yasa tasarısının sıradan vatandaşların gözetlenmesine ve sivil hakların askıya alınmasına neden olunacağından korkuluyor. Öz Savunma Güçlerinin varlığını kabul etmek için savaşı reddeden 9. madde değiştirildi ve Başbakan Abe, Haziran ayı başlarında barışçıl anayasayı 2020 yılına kadar revize etme arzusunda olduğunu belirtmişti.** https://isyandan.org/makaleler/japonya-pasifizminin-sonu//**
Shigenobu, “Abe hükümeti Japonya’yı ekonomik süper gücünden siyasi ve askeri süper gücüne taşımak istiyor. Temel olarak Çin’i de kapsayan BM Güvenlik Konseyi’nde kalıcı bir yer edinmek ve ABD ordusunun taleplerine yanıt olarak küresel çapta işbirliğine dayalı militarist bir kuşatma yaratmak için pragmatik bir dış politika benimsiyor. Bu amaçla, güvenlik yasa tasarısını ve komplo yasa tasarısını ciddi bir tartışma yapmaksızın meclisten geçirmek istiyor. Okinawa için de aynı taktiği kullanıyorlar, Japon halkının değil ABD hükümetinin sözlerini dinliyorlar,” diyor.
Shigenobu, sözlerine “Hükümetin Anayasa’yı değiştirme girişimlerinin temel direği, özellikle de ikinci fıkrada yer alan 9. Maddedir. LDP (Liberal Demokrat Parti), bir orduya sahip olan ve savaşlarda savaşabilecek bir ülke inşa etmek için bastırıyor, ancak Abe daha milliyetçi bir yaklaşım içinde. Halkın anayasayı korumak ve savaş girişimlerini durdurmak için bir araya gelmesini arzuluyorum,” diye devam ediyor.
Tutuklanması ve dava duruşmaları sırasında hapishanede tutulan Shigenobu, yedi yıl boyunca ailesi ve avukatları dışında kimseyle görüştürülmedi, haberleşme hakkı elinden alındı ve dış dünya ile temas kurması engellendi. 2008 yılında kolon ve bağırsak kanseri teşhisi konulan Shigenobu, o zamandan beri dört operasyon geçirdi. Shigenobu, devrim umudunu sürdürse de bunu kendi gözleriyle göremeyeceğini düşünüyor…
Japon Kızıl Ordusu eylemleri;
Eylül 1945: Fusako Shigenobu, Tokyo’da dünyaya geldi.
Şubat 1971: Shigenobu, Lübnan’da Japon Kızıl Ordusu’nu kurdu.
Mayıs 1972: Tel Aviv’in Lod Havaalanı’na makineli tüfek ve el bombası ile saldırı düzenlendi, 26 kişi öldü. Saldırı eylemini gerçekleştiren üç gerilladan ikisi öldü, üçüncü gerilla Kozo Okamoto ise yakalandı.
Temmuz 1973: Hollanda’ya sefer yapan bir Japon uçağı kaçırıldı. Yolcular ve mürettebat Libya’da serbest bırakılırken gerillalar uçağı patlattılar.
Ocak 1974: Japon Kızıl Ordusu ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, Singapur’daki bir Shell Petrol tesisine saldırı eylemi düzenledi ardından bir feribot teknesini kaçırıp beş mürettebatı rehin aldı. Singapur hükümeti, rehinelerin serbest bırakılması karşılığında, gerillalara Ortadoğu’ya güvenli geçişi sağlamak zorunda kaldı.
Eylül 1974: Lahey’deki Fransız Büyükelçiliğini basan üç gerilla, büyükelçiyi ve 10 çalışanı rehin aldı. Hapishanedeki Yatsuka Furuya’nın serbest bırakılması için rehine değişimi yapıldı.
Ağustos 1975: Kuala Lumpur’da birkaç büyükelçiliğin bulunduğu bir binada 50’den fazla kişi rehin alındı. Beş ayrı hapishanede bulunan gerillaların serbest bırakılması için rehine değişimi yapıldı.
Eylül 1977: Hindistan’a Japon havayollarına ait bir uçak kaçırılarak güzergahı değiştirildi ve Bangladeş’e götürüldü. Japon hükümeti altı ayrı hapishanede bulunan gerillaları serbest bıraktı ve 6 milyon dolar fidye ödedi.
Nisan 1988: İtalya Napoli’de bulunan bir Amerikan askeri lokalini bombalanması sonucu beş asker öldürüldü.
Kasım 2000: Shigenobu Osaka’da tutuklandı.
Nisan 2001: Shigenobu, örgütü dağıtan bir açıklama yayımladı.
Mart 2006: Shigenobu 20 yıl hapse mahkûm edildi.
Temmuz 2010: Yüksek Mahkeme, 2006 mahkeme kararını onayladı.