ÖMÜR BOYU HAPİS CEZALARI İŞÇİLERİ YILDIRAMAZ
13 Maruti Suzuki işçisi geçtiğimiz Cumartesi günü Haryana eyaleti Gurugram bölge mahkemesi tarafından ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme daha önce de 18 işçiye 2012 yılında yaşanan olaylardan dolayı hapis cezaları vermişti. Politik karakterdeki cezaların hedefi işçileri yıldırmak ve Gurgaon ve Manesar sanayi havzalarındaki örgütlenmeyi kırmak. Ancak yargılanan işçiler için Tamil Nadu dahil pek çok yerde dayanışma eylemi yapıldı. Maruti Suzuki işçilerine özgürlük mücadelesi bu hafta yine dünya çapında eylemlerle sürecek.
ÇİNLİ İŞÇİLER DÜŞÜK ÜCRETLERE KARŞI GREVDE
Ülkenin kuzeydoğusunda bulunan Changchun’da kurulu FAW-Volkswagen fabrikasında çalışan yüzlerce işçi birkaç haftadır grevde. Eylemin talebi istihdam bürolarından kiralanan geçici işçilere aynı iş için yüzde 50 daha az ücret ödenmesine son verilmesi. Çin’de sanayi işçileri arasında grevler son birkaç yıldır istikrarlı bir artış gösterirken, eylemler imalat sektöründen ticaret ve hizmet sektörüne doğru da yayılıyor.
ÖLÜMÜN VE MÜCADELENİN ONUNCU YILI
Wang Yu-mi, 5 Mart 2007’de henüz 23 yaşındayken hastaneye giderken akut miyeloid lösemiden yaşamını yitirdi. Yu-mi, ‘Samsung Elektroniğin kan hastalıkları vakaları’ diye bilinen ölümlerin ilk kurbanı. Yu-mi öldüğünde Samsung’da dört yıla yakın bir süredir çalışıyordu. O tarihten bu yana Samsung’da 350’den fazla meslek hastalığı görülürken 79 işçi de öldü. Yu-mi’nin ölümünün onuncu yıldönümünde işçiler Samsung’un genel merkezi önünde bir anma töreni düzenlediler. Geçtiğimiz günlerde bir üniversite yayınında Samsung’u eleştiren bir makalenin sansür edilmesi, Samsung’un Güney Kore’deki gücünü bir kez daha ortaya koydu.
KAMU EMEKÇİLERİNİN KİTLESEL GREVİ
Hindistan çapında 1.300.000 kamu emekçisi 16 Mart günü bir günlük greve gitti. Grevin sebebi, sözleşmelerin uygulanmaması. Sözleşmede kabul edilen zamların ödenmesini, güvencesiz çalışmaya son verilmesini ve geçici işçilerin kadrolu olmasını isteyen işçiler talepleri kabul edilmediği takdirde eylemlerini devam ettireceklerini açıkladılar.
DÜNYA İŞÇİLERİ 8 MART’TA YÜRÜDÜ
Kadınların, Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 8 Mart, dünyanın dört bir yanında kutlandı. 1917 Ekim Devrimi’nin kıvılcımını yakan kadınlar bu yıl da işyerinde ve toplumda eşitlik için mücadelenin zorunluluğunu gösterdiler. Asya Pasifik bölgesinde Türkiye, Lübnan, Pakistan, Hindistan, Güney Kore, Endonezya, Filipinler ve Avustralya’da kitlesel gösteriler yapıldı.
İŞÇİLERE REFERANDUM BASKISI
Türkiye’de cumhurbaşkanına daha fazla yetki verilmesinin oylanacağı referanduma dört hafta kala hükümet muhalefet üzerindeki baskıyı artırıyor. Uzun süredir devam eden dava yargılanan TÜMTİS Ankara şubesinin 14 yöneticisi de sendikal örgütlenme nedeniyle hapis cezasına çarptırıldılar.
GÜVENCESİZ ÇALIŞMA YASAYLA BİTMEZ
Filipinler Çalışma ve İstihdam Bakanlığı geçtiğimiz hafta taşeron çalışma ile ilgili yeni politikasının esaslarını açıkladı. Buna göre şirketlerin işçilerin dayanışmasını önlemek ve düşük ücret ve daha kötü çalışma koşullarında çalışmalarını sağlamak için başvurduğu sözleşmeli ve geçici istihdam uygulaması sınırlanacak. İşçiler ise güvencesiz çalışmanın yaygın kullanımı karşısında bu önlemleri yetersiz buluyor. Sendika aktivistleri Çalışma Bakanını istifaya çağırıyor.
KOŞULLAR AĞIRLAŞIYOR, MUHALEFET ARTIYOR
Avustralya’da iş mahkemesinin fazla mesai ücretlerinin düşürülmesine dönük kararıyla birlikte düşük ücretlerin yaygınlığını ortaya koyan haberler arttı. Çiftliklerde fırsattan istifade dayatmalar sürüyor. Domino Pizza’da taşeron çalışma uygulanıyor. Süpermarket sektöründe ise yeni kurulan Perakende ve Hazır Yemek İşçileri Sendikası eski sözleşmelerin uygulanmasını sağlamaya çalışıyor. Avustralya Sendikalar Konfederasyonu işçilerin mücadelesinin meşru olduğunu açıkladı.
Çeviren: Nilgün Güngör