Filipinler: FUDC Üyeleri Politik Tutsakların Salıverilmesi Talebi İle Açlık Grevine Başladı

Barış görüşmeleri nedeniyle salıverilmiş olan 15 Filipinler Ulusal Demokratik Cephesi (FUDC) üyesi, bütün politik tutsakların serbest bırakılması talebini yükseltmek amacıyla 3 Aralık itibariyle dönüşümlü açlık grevine girdi.

FUDC üyeleri destek için, ülke çapında bütün politik tutsakların, ailelerin ve tutsak haklarını savunan eylemcilerin başlattığı orucun ilk dört gününe, ardından da 10 Aralık’a kadar devam edecek olan dört günlük açlık grevine katılıyorlar. Mendiola, Manila ve daha birçok yerde açlık grevi için direniş merkezleri hazırlanacak.

Açlık grevi, Bernabe Ocasla isimli politik tutsağın hayatını kaybetmesinin ardından örgütlendi. Dokuz yıldır hapiste olan Ocasla, barış görüşmeleri kapsamında salıverilmesi talep edilen 130 hasta politik tutsaktan biriydi. Hükümet ilk önce bu hasta tutsaklara öncelik vereceğini taahhüt etmiş ancak daha sonra sadece 70’ini serbest bırakmaya yanaşmıştı.

Ocasla’nın ölümünün ardından hükümetin barış heyeti sözcüsü hasta tutsakların salıverilmesine öncelik verileceğini yinelese de söz verilen tarih Kasım ayı sonundan 10 Aralık’a ertelendi. Oysaki Duterte geçtiğimiz Mayıs ayında 400’den fazla politik tutsağın genel afla serbest bırakılacağını taahhüt etmişti.

Hükümetin defalarca yinelediği sözlere rağmen Ağustos ayında salıverilen 19 FUDC üyesi dışında barış süreci boyunca bir tek politik tutsak dahi serbest bırakılmamıştır. Bu nedenle FUDC, politik tutsakların salıverilmesinin bir iyi niyet göstergesinden çok her iki tarafın da 1998 yılında imzalamış olduğu Uluslararası Savaş Hukuku ve İnsan Hakları Anlaşmasının gereği olduğunu vurgulayan bir açıklama yayınladı.

Kaynak: https://www.ndfp.org/ndfp-consultants-launch-sympathy-hunger-strike-push-release-political-prisoners/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.