İspanya: Feminist Bir İşgal Evi, Eskalera Karakola

Escalera Karakola feminist işgal evi aktivistleri 20 yıllık mücadelelerini ve işgal evinin faaliyetlerini anlattı.

eskalara-karakola

Eskalera Karakola, İspanya’da bulunan feminist bir işgal evi.

İşgal evi kadınların özsavunmadan ekolojik yaşama, işçi haklarından hayvan haklarına dek pek çok mücadele için oluşturdukları kolektif birimlerden oluşuyor.

Kadınlar işgal alanını feminizmin yeniden düşünmek ve Avrupa merkezciliği sorgulamayı kolaylaştırmak amacıyla oluşturduklarını söylüyor.

Escalera Karakola feminist işgal evi aktivistleri 20 yıllık mücadelelerini ve işgal evinin faaliyetlerini anlatıyor:

eskalara karakola

Feminizmden ekolojiye

“Bugün, La Eskalera Karakola tek bir yer değil. Birçok bölümü var. Burası mahalleye açık tarihsel trans feminist bir yer. Alanda şu anda bulunan kolektifler şunlardır:

“Kollektif bir grup olan ‘Bajo el Asfalto está la huerta’ kendine yeten bir kolektif. Perales de Tajuña’da kiraladığımız arsalarda sebze üretiyoruz ve bunları kendimiz tüketip dağıtıyoruz. Ayda bir pazar günü, ‘V-Vermut’ dediğimiz bir tarıma dayalı ekolojik öğle yemeği yapıyoruz. Bu aktiviteyi yapmaktaki amacımız kendi projemize, tarım ekolojisine ve diğer doğa dostu tüketime dikkat çekmemiz. Bu ayrıca kooperatifimizin giderlerini karşılamamız için bize bütçe de sağlıyor.

En Lucha devrimci halk, feministler ve antikapitalistlerin oluşturduğu farklı bir dünya için mücadele eden bir organizasyon. Devletsiz, baskısız ve özel mülkiyet anlayışı olmayan bir dünya için çalışma yapıyor.

“Birçok farklı alanda mücadele veriyoruz. Feminizm, ekoloji, sendikalar, LGBTİ, hayvan özgürlüğü, öğrenci çalışmaları gibi. Reformların cinsel, sosyal ve ekolojik adalet için yeterli olmadığına inanıyoruz. Bunun için sosyal bir devrimin esas olduğuna inanıyoruz. Güçlü ve ayrıcalıklı kişiler bunun bugün ilerlemesine izin vermiyorlar. Biz ise gazete, tartışma dergisi, broşür ve kitaplar düzenledik. Ayrıca kendi fikrimizi topluma yaymak için farklı kamu etkinlikleri de düzenliyoruz.

escalara karakola

Kültür-sanat atölyeleri

Espacio Viernes (Cuma Alanı) feminizm içinde farklı sanatsal ve kültürel ifade yoluyla bir laboratuvar şeklinde ortak bir zemin oluşturmak için kuruldu. Farklı atölye çalışmalarının olduğu bir yer burası. Bu atölyelerde başkalarına saygı ve dikkat ederek daha ufki ilişkilerin oluşturuldu düşünce, oyun ve siyasi çıkarım desteklenerek bir dünya yaratılmaktır. ‘Karakoleka’ kendinden işletilen gıda kooperatifi. Karakoleka’da daha adil, daha yerel, daha sağlıklı, daha lezzetli ve daha ucuz bir şekilde tüketmek için her salı günü toplanıyoruz. Bunu yapabilmek için hayatımızı karmaşık yapıyoruz. Halbuki bir kez bunu başardınız mı devamı kolaylıkla gelir. Bazen kaotik görünüyor ama işe yarayan bir kaos.

Transgresif göçmenler

Migrantxs Trasngresorxs (Transgresif Göçmenler), farklı cinsel ve cinsiyet kimlikleriyle farklı göçmen kolektifidir. ‘Pandi Trans’ özkimlik olarak kendini trans görenlerin kolektifi.

Radyo ve dergi

eskalara karakola

Sangre Fucsia ise Eskalera Karakola’dan yayın yapan Ágora Sol Radyosu’nun elektronik dergisi. Her cuma günü Madrid’in ve dünyanın keyfini sese, kelimeye dönüştürüyoruz.

Ekoloji ve tüketim kooperatifi

Surco a Surco Karakola 2002 yılından beri çalışan tarımsal ekoloji ve tüketim kooperatifi. ‘Territorio doméstico’ ile de esas olarak göçmen kadınların yerli işçi olarak istihdam edilmesi ve işçi olarak haklarını korumayı sağlıyoruz.

Özsavunma

“Bunların yanı sıra trans-feminist özsavunma teknikleri kullanarak kendi kendimizi koruyoruz. Kendini savunma, bireysel ve toplu olarak dayanışma ve öz farkındalık güçlendirerek kendini güçlendirmek için önemli bir araçtır. Erkeklerin kadınlardan daha güçlü olduğuna dair klişe sözlere karşı özsavunmamız ile meydan okuyoruz.

Eskalera Karakola’ya dair

İspanya’nın Madrid kentinde 1996 yılında kurulan bir feminist işgal evi Eskalera Karakola, kentsel dönüşüm için hedef alınan Lavapiés Mahallesi’nde bulunan eski bir ekmek fabrikasının kadınlar tarafından işgal edilmesi ile kuruluyor.

2005 yılında Embajador Caddesi’ne taşınan işgal evi, özerk yönetim ilkelerine göre örgütleniyor. Haftada bir gün açık meclis toplantılarının da yapıldığı feminist işgal evinde, kültür sanat, spor, özsavunma, feminizm, siyaset konularında eğitim, atölye çalışmaları yapılıyor. Bunun yanı sıra işgal evin içinde dergi, radyo, tarım kolektifleri, işçi kolektifleri de örgütleniyor.

Eskalera Karakola, özellikle kadının kapitalist sistemine ekonomik sömürülmesi, kadına karşı şiddet, LGBTİ hakları, göçmen kadınlara karşı ırkçılık gibi konularda çalışmalar yapıyor.

Kaynak: http://gazetekarinca.com/tr/2016/10/feminist-bir-isgal-evi-eskalera-karakola/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.