Tersane işçileri 20 Temmuz’da Grevde
Hyundai Ağır Sanayi Şirketinde çalışan işçiler 15 Temmuz’da ücret artışı talepleri için grev oylaması yaptılar. Güney Kore’nin sekiz tersanesinde çalışan binlerce işçi, ülkenin tersanelerine yönelik neoliberal reformları protesto etmek için 20 Temmuz’da greve gidiyor. Greve katılan işçiler arasında ‘üç büyük’ işletme – Samsung Ağır Sanayi (SHI), Daewoo Gemi İnşaat ve Gemi Mühendisliği (DSME) ve Hyundai Ağır Sanayi’den (HHI) işçiler de yer alıyor.
7 Temmuz’da 3 bin Samsung işçisi, şirketin 1.500 kişiyi işten çıkarma ve 2018 yılı sonuna kadar istihdamı %40 küçültme planına karşı 4 saatlik oturma eylemi düzenlemişti. Daewoo Gemi İnşaat ve Gemi Mühendisliği (DSME) ise maaşlarda %20’ye varan kesintilere gitmeyi, yüzer havuzlarının 5’te 2’sini satmayı ve 10 bin kişiyi işten çıkarmayı hedefliyor. Haziran başında Güney Kore Başkanı Park Geun-Hye, üç büyük gemi inşaat şirketi için de köklü değişiklikler ve neoliberal düzenlemeler talep etmişti.
Hyundai Motor işçileri grev kararı aldı.
Şirketin Ulsan tesisinde çalışan sendikalı işçilerin %77’sinin 13 Temmuz Çarşamba günü maaş artışı için yapılacak grev onaylamasının ardından, Hyundai Motor’da çalışan işçileri temsil eden sendika 18 Temmuz haftasında 4 gün boyunca sürecek yarı zamanlı grev için çağrıda bulundu. Bu işçilerin maaş zammı görüşmelerinin sonuçsuz kalması nedeniyle art arda greve gittiği beşinci yıl olacak.
Aylık ücretlerde %7.2 oranında artış isteyen sendika, şirketin ücret artışlarını dondurmayı, maaş sistemini değiştirmeyi ve emeklilik yaşını yükselterek sonunda ücretlerin düşmesine sebep olacak olan ‘azami-maaş sistemini’nin kapsamını genişletmeyi planladığını açıkladı. Bu sisteme göre işçiler 59 yaşına geldiklerinde ücretleri %10 oranında azalmış olacak. Bu reform Park Geun-hye hükümetinin 2015 yılında dayattığı iş reformlarından biriydi.
İnşaat işçilerinin grevi
Uluslararası İnşaat ve Orman İşçileri Sendikasının (BWI) 18 Temmuz’da geçtiği habere göre Kore İnşaat İşçileri Sendikasına (KCWU) üye 20 bin’in üzerinde inşaat işçisi 6 Temmuz’da Seul Kent Meydanı’nda toplanarak 1 günlük iş durdurma eylemi gerçekleştirdi. Eylemle birlikte işçiler hükümetten talep ettikleri 18 maddelik listeyi açıkladılar.
Taleplerin arasında ücret artışı, taşeronlaşmanın engellenmesi, doğrudan ana firmaya bağlı olarak çalışmanın sağlanması ve iş cinayetlerinden sorumlu olan firmaların cezalandırılması yer alıyordu.