Şili: Tutsak Mapuçe Militanları ‘Halkımızı Durduramazsınız’ Açıklaması Yaptı

Şili’de  Mapuçe halkının yaşadığı Temuco bölgesi, Güney Amerika yerli militanlarıyla polisin arasında giderek şiddetlenen çatışmalara sahne oluyor.

Yerli Mapuçe Halkından tutsak düşen militanlar Cumartesi günü,  polis şiddetine ve topraklarının özelleştirilmesine karşı yürütülen kampanyaları memnuniyetle karşıladıklarını açıklayan bir bildiri yayımladılar.

‘Ulus ötesi çıkarlara kul köle olan Şili iktidarına’ tepki gösteren tutsak liderler polisin benzeri görülmemiş bir biçimde kendi halkına saldırmasına rağmen, Mapuçe militanlarının çalınan topraklarına sahip çıkmakta ve bölgelerini tekrar inşa etmekte başarılı olduğunu söylediler.

Mapuçe liderleri “ Toplumumuz her geçen gün orman ve çiftlik endüstrisi tarafından gasp edilen topraklarını geri kazanmak için savaşmaktadır“ şeklinde açıklamada bulundular.

“Bu süreç ne göz ardı edilebilecek bir süreç, ne de halkımız durdurulabilecek bir halktır. Yeni kuşak kendimizi savunmanın gerekliliğini anlamış; ailelerimizi ezen ve bastıran sömürgeciliğe teslimiyeti üzerinden silkip atmıştır.”

15 Mart’ta yasama ve yürütme güçlerinin, kendi gençlerine karşı şiddet uygulamayı durdurması için gerçekleştirilen bir protesto sırasında  polisin saldırısı üzerine çatışma çıkmıştı. Protesto, polis tarafından vurulan 17 yaşındaki Mapuçe halkı mensubu öğrenci Brandon Hernandez ‘in ailesi tarafından organize edilmişti. Polis Cristian Rivera Brandon’ı sırtından vurarak onu kritik bir durumda bırakmıştı.

Rivera, olaydan hemen sonra geçici olarak görevden uzaklaştırılmış ancak mahkeme yaşanan olayın bir “kaza” olduğuna karar verip Rivera’yı serbest bırakmıştı. Rivera’nın salıverilmesi, adalet mekanizmasına karşı yeni protestolara neden oldu.

Mapuçe militanları aynı zamanda atalarının topraklarını işgal eden çok uluslu devletlere yönelik baskıyı tırmandırdı.

Geçen ay, CAM (Mapuçe Arauca- Malleco Koordinasyonu) 19 kamyona sabotaj eylemi düzenleyerek ateşe vermişti. Temuco’ daki Trans-Cavalieri ulaşım şirketine yönelik eylem şirketin 3 milyon dolar kaybetmesine sebep olmuştu. CAM aynı zamanda güzergahtaki dokuz taşıma kamyonu ve Temuco’yu diğer şehirlerle bağlayan bir depoyu da yakmıştı.

CAM “saldırının Mapuçelerin yaşam alanlarına ve özerkliğine saygı göstermeyen “Kapitalist işgalcilere” bir misilleme olduğunu” belirtti.

Mapuçe liderleri “Baskılara boyun eğmiyoruz, ve yenilmiyoruz. Burada halkımıza yaşatılan gerçeği ifşa ediyoruz. Özgürlüğümüz ve onurlu tutsaklık koşulları için savaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Our-People-Are-Unstoppable-Chiles-Jailed-Indigenous-Mapuche-20170403-0016.html

Bir Yorum

  1. Pingback: İsyandan – Şili: Silahlı Direniş Sonuç Verdi, Devlet Başkanı Mapuçe Halkından Özür Diledi

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.