Şili: Özel Emeklilik Sistemine Karşı Genel Grev

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Özel emeklilik sistemi karşıtı gösteriler, 4 Kasım 2016, Santiago, Şili | Foto: Santiago Times Kamu emekçilerinin ücret artışı talebi ile başlattıkları grev ile çakışan özel emeklilik sistemi karşıtı protestolar sabahın erken saatlerinde başladı. Eylemciler başkent Santiag…”

Özel emeklilik sistemi karşıtı gösteriler, 4 Kasım 2016, Santiago, Şili | Foto: Santiago Times

4 Kasım Cuma günü Şili’de ülke genelinde genel grev vardı. Onbinler sokaklara çıkarak 1981’de Pinochet diktatörlüğü döneminde yürürlüğe sokulmuş ve halen geçerliliğini koruyan özel emeklilik sistemine karşı yürüdü. Şili’de emeklilik sistemi, Emeklilik Fonu İdaresi (AFP) adı altındaki özel fonların elinde bulunuyor. Özel emeklilik sistemine karşı örgütlenen No + AFP hareketi şu anda Şili’deki emeklilerin %79’unun asgari ücretin yarısından daha az olan maaşlarla geçinmeye çalıştıklarını açıklamıştı.**https://isyandan.org/haberler/sili-onbinler-ozel-emeklilik-sistemine-karsi-yurudu//**

Özel emeklilik sistemi karşıtı gösteriler, 4 Kasım 2016, Santiago, Şili | Foto: Santiago Times

Kamu emekçilerinin ücret artışı talebi ile başlattıkları grev ile çakışan özel emeklilik sistemi karşıtı protestolar sabahın erken saatlerinde başladı. Eylemciler başkent Santiago sokaklarında 20 barikatı ve iki otobüsü ateşe verdiler ve en az 27 noktada yol kestiler.

Özel emeklilik sistemi karşıtı gösteriler, 4 Kasım 2016, Şili | Foto: EFE

Pinochet döneminden kalan emeklilik sistemi 10 milyon emekliyi asgari ücretin altındaki maaşlarla yaşamaya mahkum ediyor. Çalışanlardan kesilen emeklilik payı özel fonlara yatırılıyor ve sözde ülke ekonomisine geri dönmesi bekleniyor. Ancak özel fonların çoğu yurt dışındaki yatırımlara aktarılıyor. Ayrıca bu özel fonlar piyasa hareketlerinden etkilendiği için sosyal güvencesizlik daha da tırmanıyor.

Haber: isyandan.org
Etiketler: ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.