Meksika: CNTE’nin Direnişine Destek Veren EPR’nin 20. Mücadele Yılı

epr3

Meksika burjuva basını militan öğretmen direnişini kırmak için kara propaganda kampanyasını sürdürüyor. Ordu ve polisin eğitim emekçilerinin direnişlerine saldırması sürecinde onlara cevap veren Devrimci Halk Ordusu (EPR) ne zaman ve nasıl kuruldu kısaca bakalım.

Devrimci Demokratik Halk Partisi’nin askeri örgütlenmesi olan Devrimci Halk Ordusu (EPR)’nin ilk politik askeri kampanyasının yapıldığı 1996’dan beri 20 yıl geçti. Yeni Halk Devrimi sürecinde çatışmalarda, ordu katliamlarında ve zorla kaybetme yöntemi ile yüzlerce militan hayatını kaybetti.

epr2

Bundan 20 yıl önce 28 Ağustos gecesi saat 10 civarında Meksika Ordusu’nun 28. askeri bölgesi, 15 No’lu hava üssüne saldırı düzenleyip, Oaxaca’daki La Grande XHOCA radyo istasyonunu işgal ederek dakikalarca devrimci propaganda yapan EPR’nin askeri birliği 15 dakika sonra Tlakiaco kasabasını ele geçirdi, eyalet polisi ile çıkan çatışmada 2 polis hayatını kaybetti.

29 Ağustos’ta Huatulco’da La Crucecita kenti 45 dakika süre ile işgal edildi. Burada Deniz Kuvvetleri, eyalet polisi, federal polis ve zabıta ile çıkan çatışmada 11 denizci ve polis bir de sivil öldü, 10 kişi de yaralandı. EPR iki militanını kaybetti, 3’ü de yaralandı.

epr5

Oaxaca, Guerrero, Puebla ve Chiapas eyaletleri ve Federal bölgede ordu, polis ve devlet hedeflerine yönelik çok yönlü ve organize bir saldırı düzenlenmesi sonucu toplamda 41 güvenlik görevlisi öldü, 48’i yaralandı.

epr1

Bu kampanyanın ardından federal polis ve eyalet polisi geniş bir operasyona başladı. Zapotecos Yerli Halkları Örgütü-Emiliano Zapata’dan onlarca üye gözaltına aldı, Agustin Moon Valancia belediye başkanı ve belediye meclisi üyelerini tutukladılar. Tutuklananları Huatulco, La Crucecita saldırısına katılmakla suçladılar.

Güvenlik güçleri ulusal ve uluslararası insan hakları raporlarına defalarca geçen yasadışı gözaltı, zorla kaybetme, işkence, yargısız infaz yöntemlerine başvurdular, Beyaz Muhafız adlı paramiliter çetelerle halka saldırıp zorla göç ettirdiler.

Bu bölgede içlerinde CNTE’nin 22. Şubesi üyesi olan öğretmenler de olmak üzere toplam 152 insan tutuklandı. EPR tutuklananların kendileri ile ilişkilerinin olmadığını kamuoyuna açıkladı.

epr4

2000’li yıllarda devlete ve çok uluslu şirketlere ait boru hatlarına, bankalara saldırlar düzenlendi. Milyonlarca dolarlık zarara neden oldu.

EPR, en son CNTE’nin eğitimin piyasalaştırılmasına karşı sürdürdüğü genel grev, genel direniş sırasında eğitim emekçilerine saldıran güvenlik güçlerini uyarmış sert cevap vereceklerini kamuoyuna açıklamıştı.

Haber: isyandan.org

Bir Yorum

  1. Pingback: İsyandan – Meksika: EPR Tutsakları ile Dayanışma Yürüyüşü

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.