İzlandalı Kadınlar Eşdeğer İşe Eşit Ücret İçin İş Bıraktı

izlandali-kadinlar-is-birakma-eylemi

İzlanda genelinde kadınlar dün saat 14.38’de ücret belirlemedeki cinsiyet ayrımına karşı işyerlerini terk ederek iş bıraktılar.

Bundan 41 yıl önce 24 Ekim 1975’te İzlandalı kadınlar, kadınların toplumsal yaşama katkı sunmadığının kabul edilmesi üzerine sokağa çıkmışlardı. Eylemin üzerinden 5 yıl geçtikten sonra İzlanda’da ilk defa bir kadın devlet başkanı  seçilmişti.

Bugün ise kadınlar, cinsiyet farklılığından dolayı maaş ücretleri arasında yaşanan eşitsizliği protesto etmek için sokaklara çıktı. Kadınlar 14.38’de iş bıraktı ve Austurvöllur’de 15.15’te toplanmaya başladı.

ASÍ (İzlanda İşçi Konfederasyonu) Başkanı Gylfi Arnbjörnsson, cinsiyet farklılığından dolayı ücret eşitsizliğinin 60 yıldır devam etmesinden dolayı bu eylemi gerçekleştirdiklerini söylüyor.

İzlanda’da cinsiyete dayalı ücret farkı oranı yüzde 14.

İzlandalı kadınlar ilk kez 2005 yılında böyle bir eylem düzenlendiğinde, saat 14.08’de iş yerlerini terk etmişlerdi, eylem 2010 yılında ikinci kez düzenlendiğinde ise iş yerini terkediş saati 14.25 olmuştu.  Kadınlar bu sene ise sendikaların ve kadın örgütlerinin yaptığı hesaba dayanarak, ücretlerinin karşılığı olarak, mesai sonu anlamına gelen saat 14.38’de iş bıraktılar.

Bu oranlara her yıl ortalama üç dakika daha ekleniyor. Eğer eğilim değişmemeye devam ederse, cinsiyete dayalı ücret farkı İzlanda’da 2068’e kadar kapanmayacak.

Kaynak:Bu haber http://gazetekarinca.com/2016/10/izlandali-kadinlar-ucretteki-cinsiyet-ayrimina-karsi-is-birakti/ sitesinden düzenlenmiştir.

2 Yorum

  1. Pingback: Fransa: Kadınlardan Eşit Ücret Hakkı İçin İş Bırakma Eylemi – Yeryüzü Postası

  2. Pingback: Fransa: Kadınlardan Eşit Ücret Hakkı İçin İş Bırakma Eylemi

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.