Filistinli Tutsaklar, Quzmar ve el-Kik Serbest Bırakıldı

23

Gözaltında tutulan Filistinli öğrenci eylemci Kifah Quzmar 19 Mayıs Perşembe günü Filistin Yönetimi tarafından serbest bırakıldı. Quzmar, facebook hesabından arkadaşı ve yoldaşı genç eylemci Seif al-Idrissi’nin Filistin Yönetimi’nce gözaltına alınmasını kınayan paylaşımlar yapması nedeniyle 11 Mayıs’ta tutuklanmıştı.

Avukat kardeşinin onun serbest bırakılması için dava açması sonrasında Quzmar, Perşembe günü serbest bırakıldı. 7000 $ kefaletle serbest bırakılan Quzmar, gelecek hafta mahkemeye gitmek zorunda. Serbest bırakılması üzerine Mondoweiss’e açıklama yapan Quzmar, tutuklu olduğu süre içinde öğrenim gördüğü Zeit Üniversitesi’ndeki iki sınavını kaçırdığını bildirdi.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ise bir açıklama yaparak “Quzmar’ın ve Filistin Yönetimi hapishanelerindeki güvenlik kurulunca tutulan mahkumların ve politik tutsakların derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasını,” talep etmişti.

Bu türden tutuklamalar; istihbarat bilgi paylaşımı da dahil olmak üzere İsrail işgal güçleriyle birlikte hareket eden Filistin Yönetimi güvenlik güçlerinin “güvenlik kurulu” tarafından gerçekleştiriliyor. Facebook ve diğer sosyal medya sitelerindeki paylaşımları nedeniyle 150’den fazla Filistinli, İsrail işgal güçleri tarafından tutuklandı.

24

Geçen hafta ayrıca İsrail tarafından idari tutuklanan ve Kasım ayından bu yana serbest bırakılması için 3 ay açlık grevi yapan Filistinli eylemci ve gazeteci Muhammed el-Kik serbest bırakıldı.

33 Yaşındaki Muhammed el-Kik, serbest bırakılması için Şubat ayında İsrail ile bir anlaşmaya varmadan önce, kendisine İsrailli yetkililer tarafından yapılan muameleyi protesto etmek için 94 gün boyunca açlık grevi yapmıştı.

Al Jazeera’den Harry Fawcett, el-Kik’le ilgili olarak “Şimdi daha güçlü bir fiziksel görünümü var ve serbest bırakıldıktan sonra yardımsız yürüyordu,” dedi.

Perşembe günü serbest bırakılan el-Kik İsrail hapishanelerinde idari tutuklu bulunan 750 Filistinliden biriydi. Halen İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapan 70 Filistinli tutsak bulunuyor.

Kaynaklar:
1) http://samidoun.net/2016/05/palestinian-student-kifah-quzmar-freed-on-bail-from-pa-detention/
2) http://www.aljazeera.com/news/2016/05/israel-frees-palestinian-journalist-mohammed-al-qeek-160519141834952.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.