Brezilya: Milletvekili Yükselen Köktendincilik Konusunda Uyardı

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Adı geçen grup, yoksulların inancını sömürmenin yanı sıra adı sıklıkla yasadışı faaliyetler ve yolsuzlukla da anılan büyük bir evanjelik”

UCKG 1

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada viral bir şekilde yayılan Sunak Gladyatörleri (Altar Gladiators) ordusuna ait bir dizi video, başta Brezilya olmak üzere bir çok yerde tartışma konusu oldu.**Yemin töreninden bir video: https://www.youtube.com/watch?v=gupsPKW77O8/**

Adı geçen grup, yoksulların inancını sömürmenin yanı sıra adı sıklıkla yasadışı faaliyetler ve yolsuzlukla da anılan büyük bir evanjelik**”Evangelical – Evanjelik”, Protestan Kilisesi’nin muhafazakâr kesimini niteler. Evanjelik Hristiyanlığın kökleri Protestan Kilisesi içindeki Metodist harekete dayanır./** örgüt olan UCKG’nin (Universal Church of the Kingdom of God – Tanrı’nın Krallığı’nın Evrensel Kilisesi) doktrinini benimsemiş durumda.

Tartışmaların çıkış noktası ise milletvekili ve aktivist bir gey olan Jean Wyllys’in bu videoların, köktendinciliğin Güney Amerika’nın en büyük ülkesindeki nüfuzunu artırdığının kanıtı olduğunu söylediği basın açıklamasıydı. Wyllys açıklamanın devamında bu gibi grupların cinsel ve dinsel özgürlükler de dahil olmak üzere, bireysel özgürlükler için birer tehdit olduğunu söyledi.

Sonrasında bu “orduyu” Orta Doğu’daki azınlıklara karşı iğrenç suçlar işlemiş olan IŞİD’e benzeten Wyllys, yakında onların da benzer suçlar işlemeye başlayacağını belirtti.

Bunun üzerine UCKG, yayımladığı resmi bir bildiride Wyllys’in öne sürdüğü iddialara karşı çıktı:

Bu genç askerlerin vahşete teşvikli olduğunu düşünmek, başka bir Hristiyan temelli oluşum olan İzciler’in faşist eğilimli olduğunu söylemek kadar saçmadır.

UCKG 2

Bu yeni “ordu” herhangi bir tehlike teşkil etsin veya etmesin, Brezilya’daki evanjelik hareketin yükselişe geçmiş olduğu aşikârdır. Büyük çoğunluğu Katolik olan bir ülke olsa da, Brezilya geçtiğimiz yıllarda azınlıklara çeşitli güvenceler sağlamıştır – ki bunların en önemlilerinden biri de evanjeliklerin karşı çıktığı LGBT topluluğudur.

Yine de, İşçi Partisi (Partido dos Trabalhadores – PT) hükûmeti altında yapılan reformlara rağmen, insan hakları örgütlerinin sunduğu verilere göre gezegendeki homofobik cinayetlerin yüzde 44’ü Brezilya’da gerçekleşmektedir.

UCKG – 200 ülkede faaliyet göstermekle birlikte – ülkenin yüzde 75’ini kapsama alanına alan 76 radyo istasyona sahiptir. Bunun yanı sıra kitap, televizyon programı, gazete ve internet içerikleri yayımlamaktadır. Forbes tahminlerine göre 2015 yılı itibariyle UCKG’nin kurucusu Edir Macedo’nun kişisel serveti 1.1 milyar doları bulmaktadır. Macedo aynı zamanda Brezilya’daki ikinci en büyük yayın şirketi olan Rede Record’un da sahibidir.

Geçen hafta düzenlenen hükûmet karşıtı gösteriler sırasında Dilma Rousseff’e karşı yapılan protestoları gösterebilmek adına yayın programını baştan aşağı yeniden düzenleyen tek kanal Rede Record olmuştur.

Macedo geçmişte, “teokratik bir devlet kurabilmek” için Brezilya Devlet Başkanı olmak istediğini belirtmişti.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/analysis/Lawmaker-Warns-Christian-Fundamentalism-Growing-in-Brazil-20150318-0003.html
Etiketler: ,

2 Yorum

  1. Pingback: İsyandan – Brezilya: Yoksulların Sesi Marielle’nin Ardından Protesto Gösterileri Devam Ediyor [Foto Haber]

  2. Pingback: Emperyalist-Kapitalist Zincir, Bölgesel Zayıf Halkalar, Devrim ve Karşı-Devrim

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.