Brezilya: Korkusuz Halk Cephesi’nden Darbe Rejimine Karşı Sürekli Eylem Çağrısı

Darbe girişimini protesto eden kadın eylemciler, Sao Paulo, Brezilya, 11 Mayıs 2016 | Foto: Reuters

Korkusuz Halk Cephesi olarak bilinen Brezilya sosyal hareketler koalisyonu geçici başkan Michel Temer’e karşı eylem çağrısında bulundu. 12 Mayıs Perşembe günü Brezilya Senatosu Dilma Rousseff’i görevinden alarak yerine başkan yardımcısı Temer’i atadı. Temer, sermaye ve özelleştirme yanlısı politikaları ile tanınıyor.

Protestoların ilk ayağı için 12 Mayıs’a çağrı yapılmıştı. ‘Temer Asla, Hakların için Sokakta Diren’ çağrının sloganı olarak öne çıktı. Koalisyonun üyesi ve Evsiz İşçiler Hareketinin ulusal koordinatörü olan Guilherme Boulos, bütün demokratik kitle hareketlerinin darbeye sürekli eylemle cevap vereceklerini açıkladı.
İsyankar Halk Gençliği ve daha pek çok örgüt de ülke çapında eylemler örgütledi. ‘Cunha Hapishaneye, Temer Defol’ sloganlarıyla Brezilya Demokratik Hareket Partisi ofislerinin önünde, 16 eyalette gösteriler gerçekleştirilmesi planlandı.
İsyankar Halk Gençliği örgütünden Laryssa Sampaio şu açıklamada bulundu: ‘İki ana fikir var. Birincisi artık yeni bir safhaya geçen parlamento darbesini geçersiz kılmak ve Temer’in başkanlığını düşürmek. İkincisi ise yolsuzlukları ispatlanmış olan Eduardo Cunha’nın hapisle cezalandırılması.’ Cunha, hakkında yapılan yolsuzluk soruşturmalarını engelleme, devlet yetkililerini tehdit etme ve korkutma suçları nedeniyle yüksek mahkeme tarafından 5 Mayıs Perşembe günü yasama meclisi başkanlık görevinden alınmıştı. Cunha gibi yolsuzluk iddialarına dayanarak Rousseff’i devirmeye çalışan ve parlamento darbesine destek veren bir çok isim de ünlü Panama belgelerinde ifşa olmuştu.

Haber: isyandan.org
Kaynak: Bu haberde http://www.telesurtv.net/english/news/Brazilian-Social-Movements-to-Protest-Against-Acting-President-20160512-0008.html sitesinden yararlanılmıştır.
Etiketler:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.