Ricardo Kotscho: Brezilya’daki Protesto Gösterilerinin Arkasında Kim Var?

brazil-dilma-jpg20150413101014

Başkan Dilma Rousseff hükümetine karşı 16 Ağustos’ta gerçekleştirilen yürüyüş öncesinde Brezilyalı gazeteci Ricardo Kotscho* tarafından yazılmış ve kendi bloğunda yayınlanmış bir makale…

PSDB Aecio Neves’in eski başkan adayı yürüyüşe katılımla ilgili konuda kararsız kalmış önce adet olduğu üzere gidiyorum, sonra -hayır gitmiyorum-, en sonunda da evet gidiyorum diyor. O bile bilmiyor, PSDB’nin resmi sponsorluğunda düzenlenen – ülke genelinde son haftalarda düzenlenen hükümet karşıtı gösteri günü – Pazar günkü yürüyüşün hangi şehirde olacağını.

Bu arada ana muhalefet partisi bir kez daha bölünüyor. Fernando Henrique Cardoso, Jose Serra ve Geraldo Alckmin gibi partinin üst düzey üyeleri Dilma’yı yerinden etmek için çağrıda bulunuyorlar ancak Pazar günkü yürüyüşte kesinlikle görünmüyorlar.

Benzer şekilde insanlar, bugünlerde muhalefetin en ateşli ve esaslı liderlerinden olan PMDB’nin Temsilciler Meclisi üyesi Eduardo Cunha’nın da yürüyüşe katılmasını beklemiyor.

Bizler bu yürüyüşlerin son turunda olduğumuz için benzer şekilde gösterilerin baş aktörlerinden birşeyler umabiliriz: Demokratlardan Ronaldo Caiado; İlerici Parti’den Jair Bolsonaro, müzisyenleri temsilen şarkıcı ve söz yazarı Lobão; ve dayanışmalardan Paulinho Força, Mart aylarında yapılan ilk gösterilerde başarısız oldular ve yuhalandılar.

Görünen o ki, tarihi ve geleceği olmayan şimdinin oportünist liderlerinde büyük bir çöküş olacak, benim bile şimdi isimlerini hatırlamadığım farklı hedefleri ve sloganları ile sayısız grubun temsilcileri olarak: her yerde PSDB ve onları takip eden bazı üyelerin yeni bir askeri darbe çağrısı yapmalarına karşı hemen yeni bir seçim istiyoruz.

Siyasi senaryonun kalitesinin düştüğüne dair fikir vermesi açısından: 1992 yılında Fernando Renk de Mello hükümetine karşı düzenlenen kitlesel gösteriler sırasında, hafızam beni yanıltmıyorsa, ABI (Brezilya Basın Örgütü), CNBB (Ulusal Brezilya Piskoposlar Konfederasyonu) ve OAB (Brezilyalı Avukatlar Derneği), Brezilya’nın tiyatro, film ve popüler müzik sanatçıları gibi sivil toplum örgütlerinin en büyük isimleri ile Ulysses Guimarães ve Leonel Brizola, Lula ve Fernando Henrique Cardoso gibi liderler, bir araya gelerek Haklar Kampanyasını düzenlemişlerdi.

Şimdilerde sosyal ağlar üzerinden örgütlenen protestolar şu şekilde görünüyorlar: Brezilya’da ki İlerlemeler, Masonlar BR, Brezilya Uyan, Çevrimiçi Öfke, Brezilya için En iyisi, Sokaklarda, Sevgili Vatan, Brezilya’nın Serbest Dolaşımı, Sokakların Sesi, UND (Demokratik Milliyetçi Birlik) ve Brezilya’yı Düzeltin.

Bu isimlerden bile, bu göstericilerin, yürüyüşçülerin ve kıyamet koparıcıların bir gün iktidara geldiğinde bizi neyin beklediği konusunda net bir fikir edinebilirsiniz.

Mart ve Nisan aylarında düzenlenen protestolardan önceki günlerde gördüğümün aksine Çarşamba sabahı olduğu halde, sosyal ağların dışında Pazar günkü protestolar hakkında garip bir sessizlik var.

Hükümeti reddedenlerin oranının daha yüksek olmasına rağmen gösterilerin sandığı işaret ettiğine bunun sebebinin bu gösteriler olduğuna dair hiçbir belirti bulunmuyor. Ben insanlar konuşurken duymuyorum, en aktif blogcular ve yorumcular hariç, büyük medya dışında yapılan çağrılara insanları katmak için çok az coşku var.

São Paulo, hükümete muhalefetin ana kalesi olmasına karşın protestolar, Avenida Paulista’da yoğunlaşacak fakat insanlar güvenlik nedeniyle aslında yürümeyecekler. Sabah 11:30’dan itibaren çeşitli gruplara ait ses ekipmanı taşıyan 10 araç Augusta ile Pamplona sokaklarında arasında park edecek ve orada kalacaklar.

Tüm bunlardan sonra protestocular aslında ne istiyor? Son günlerde demokrasi ve yasallığın savunulmasında Brezilya siyasi atmosferi içindeki farklı kesimleri de içine alarak büyüyen bir hareket gelişmiştir. Yeni protestoların ana hedefi artık belirli, TCU (Brezilya Hesap Verme Ofisi) ve TSE (Brezilya Yüksek Mahkemesi) gibi mahkemelerin kararlarını etkilemeye çalışmak ve yapılan kampanya üzerinden Başkan Dilma Rousseff hükümetine ve milletvekillerine baskı yaparak –şimdi daha da olası- görevden alınmasını sağlamaktır.

Yazar: Ricardo Kotscho, 1964 yılından bu yana muhabir olarak Brezilya’nın önde gelen haber ajansında çalışmaktadır. Halen Jornal da Record Haber ve Brasileiros dergisi için özel muhabirlik ve yorumculuk yapmaktadır. Onun makalelerine kendi bloğundan Portekizce olarak ulaşılabilir…
Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/bloggers/Who-Will-Lead-Sundays-Protests-in-Brazil-20150813-0001.html
Etiketler: ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.