Direnişin Talepleri – 6: İşçi ve Emekçilerin Talepleri

india-general-strike3

İşçi Sınıfına Saldırı ve Direniş ve Sınıf Mücadelesi

Egemenlerin raporları, dünya emperyalist-kapitalist sisteminin yapısal bir kriz içinde olduğunu ve önümüzdeki elli yıl herhangi bir büyüme beklenmediğini gösteriyor. Kapitalist sistem bu krizden çıkmak için tüm dünyada kemer sıkma politikalarını devreye sokuyor, işsizlik sopasını göstererek halkı sefalet koşullarında yaşamaya mahkum ediyor.

Uygulanan plan çerçevesinde Brezilya, Kolombiya, Vietnam, Güney Kore, Güney Afrika, ABD, Hindistan  gibi ülkelerde görüldüğü gibi benzer olarak tüm dünyada sosyal güvenlik hakları tırpanlanırken, işçi ücretleri düşürülüyor. İşçiler sosyal güvenlik haklarına sahip olabilmek için daha uzun süre çalışmak zorunda bırakılıyor.

Sosyal güvenlik, emeklilik ve asgari ücret temel bir mücadele alanı haline dönüşüyor.

Dünya genelinde benzer saldırıların olması, göçmen işçilerle dayanışma ve birlikte örgütlenme/mücadele biçimlerinin ortaya çıkmasını sağlamaktadır.

Çin, Nisan 2015 işçiler ücret alacakları için çok sayıda fabrika girişi ve yol kesme eylemi gerçekleştirdi.

Pearl River Deltasındaki Japon sermayeli çanta üreticisi Zhongshan’da bir ay süren grev patronun müzakereyi kesin olarak reddetmesi, polis şiddeti, sindirme ve tutuklamalarla karakterize oldu. Çin işçi hareketinde keskin bir dönemece hoşgeldiniz.

Cuiheng A.Ş.’de şirketin, sosyal güvenlik primlerini, konut edindirme fonu primlerini,  yıl sonu ikramiyelerini ve diğer alacaklarını ödememesinden ve düşük ücretle çalıştırılmaktan mutsuz olan yaklaşık 200 işçi mart ayı ortasında greve gitti.

ABD genelinde 200’den fazla şehirde kitlesel protestolar yapıldı 15 $ mücadelesi, (Düşük gelirli işçiler için asgari ücret ve sendikal haklar için hareket çağrısı) dünya genelinde 35 ülkede, ABD’de 200’den fazla şehirde 15.04.2015 tarihinde  dünya çapında kitlesel mitingler ve bir günlük iş bırakma eylemleri başlattı.

Güney Kore, Kore Sendikalar Konfederasyonu (KCTU) tüm çalışanları ilgilendiren yeni “emek piyasasını düzenleme yasa tasarısı”na karşı  genel greve gitti. KCTU hükümetin istediği daha rahat işten çıkarma, daha düşük ücret ve daha fazla  güvencesiz çalışmadır diyerek işçi haklarını tırpanlayan yeni yasa tasarısına karşı, “Emek piyasası reform yasa tasarısı” kaldırılsın talebini dile getirdi. Güney Kore’de, KCTU’nun  çağrısını yaptığı  genel greve inşaat, sanayi ve süpermarket gibi değişik sektörlerde çalışan Konfederasyon üyesi 200.000’in üzerinde işçi katıldı.

Seul-Gyeonggi-Incheon Göçmen İşçi Sendikası (Migrants’ Trade Union, MTU) Genel Sekreteri Nazmul Hossain “Haftalardan beri devam eden çabalarının nihayet sonuç vermesinden çok memnun olduklarını” söyledi.  2005 yılında ilk sendikalaşma girişiminin Bakanlık tarafından reddedilmesinden beri süren mücadele, sendikanın kurulması ile sonuçlandı.

Giderek yoğunlaşan baskı ortamında, Park Geun-hye hükümeti Güney Kore’de emekçi kesime yönelik son saldırı dalgasını da harekete geçiriyor. Ücretleri aşağı çekecek ve iş güvenliğinin altını oymaya yarayacak gerici bir istihdam reformu hayata geçiriliyor. Bu plana karşı kararlı ve geniş kesimlere yayılmış bir direniş var ve işçilerle köylüler mücadeleyi sokaklara taşıyor.

Brezilya, emeklilik maaşı ve sosyal güvenlik şartlarını değiştirmeye yönelik yasa tasarısı hazırlıklarına karşı grevde olan  öğretmenlerin  yasanın görüşüldüğü Paraná Yasama Meclisine yaptıkları yürüyüşe meclis yakınında polis saldırdı en az 107 kişi yaralandı. Yasa tasarısı 30.000’den fazla emeklinin yararlandığı Sosyal Güvenlik Fonu kaynaklarını değiştirmeyi amaçlıyor.

Tayvan, Tayvanlı patronlarının Güney Kore’de bulunan elektronik fabrikasını kapatmasını protesto eden Güney Koreli işçiler daha öncede bir işçinin ölümüne neden olan iş anlaşmazlığı için geldikleri Taipei’den Çarşamba günü sınır dışı edildiler. Taipei şehri merkezindeki havaalanında Koreli işçileri desteklemek için slogan atan Tayvan sendikası direnişçilere desteğini gösterdi.

Şili, Şili’de devlete ait Codelco madencilik şirketinin, sözleşmeli işçileri basına verdikleri demeçte daha iyi bir ücret ve daha iyi çalışma koşulları gibi talepleri yerine getirilmez ise ülkenin en büyük bakır madenlerine giden yolları Salı günü ulaşıma kapatacaklarını duyurmuştular. Bakır İşçileri Konfederasyonu, sabah 08.00 sularında başlayan işçi eylemi sonrası, dünyanın en büyük açık ocak madeni olan Chuquicamata madeni, dışındaki yola barikat kurulduğunu söyledi.

Kostarika, Pazartesi günü Kosta Rika’nın başkentinde 12.000’e yakın işçi, maaşlarının düşürülmesi için verilen ücret reformu yasa tasarısını protesto etmek için sokağa çıktı. Reform tasarısı ülkenin tek yasama meclisinde halen tartışılıyor. Ülkenin en büyük ulusal sendikaları ve Kamu’da ve Özel’de Çalışanların Ulusal Derneği’nin üyelerinden oluşan protestocular, asgari ücretin iki yılda bir hesaplandığı mevcut durum yerine yıllık enflasyon oranına göre saptanarak hesaplanmasını talep ediyorlar. Protestocular ayrıca, ücret artışlarının tüm işçiler için geçerli olmasını istiyorlar.

Uruguay, Bu yılın en büyük grevini yaşayan Uruguay’da ücretlerin düşürülmesi ile ilgili kaygılarını dile getiren sendikalar greve çıktılar. Uruguay’da hükümetin planladığı beş yıllık bütçe planına karşı, yüzlerce, binlerce işçi Perşembe günü genel greve katıldı. Bu grev, son yedi yıl içinde ülkede gerçekleştirilen ilk genel grev.

Hindistan, Sendikalar ve 10 solcu partinin oluşturduğu ittifakın çağrısıyla merkezi hükümetin yeni iş hukuku yasası ve  kamu sektörü hizmetlerinin ve işletmelerinin özelleştirilmesini durdurmak için 02.09.2015 tarihinde ülke çapında  genel greve gidildi.

İşçi ve emekçilerin talepleri

  • Tüm çalışanlar için evrensel sosyal güvenlik ve sağlık sigortasının sağlanması.
  • Temel insani yaşanabilir ücretin verilmesi.
  • Sendikal hak ve özgürlüklerle, sendikal örgütlenmede işsizlerin ve güvencesizlerin de yer almasının sağlanması.
  • Çalışan çoğunluğun yararına olarak ekonomi politikalarının değiştirilerek işsizliğin düşürülmesinin sağlanması.
  • Çalışma koşullarının iyileştirilmesi işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması.
  • Temel gıda maddelerinin fiyatlarının kontrol altına alınması.
  • Mücadelenin uluslararası boyutta sürdürülmesi, işçi sınıfı dayanışmasının eylemli olarak sürdürülmesi, göçmen işçilerin örgütlenmesi için mücadele edilmesi.
  • Devletten ve sermayeden bağımsız sınıf sendikacılığının yapılması.
  • Halkın tüm demokratik haklarının korunması.
Haber:isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.