Direnişin Talepleri – 5: Herkese Kamusal, Ücretsiz, Özgürlükçü, Anadilde Eğitim

People demonstrate in support of Chile's students in Santiago, Chile, Sunday, Aug. 21, 2011. Students have been striking calling for free and equal quality education. (AP Photo/Luis Hidalgo)

Şili, öğrenci ve eğitim emekçilerinin ücretsiz, nitelikli anadilde eğitim kampanyasına halk desteği

İspanya: Eğitim sektörü özelleştirmeye karşı grevde

İspanya’da 40’ın üzerinde şehirde, öğretim görevlileri ve öğrenciler 24 Mart 2015’de  hükümetin kamu sektöründeki özelleştirme girişimlerine karşı greve gitti. Grevi organize eden sendikalara göre greve %85 oranında katılım oldu. İşçi Konseyleri (FETE-UGT), liselerin greve katılımının ülke genelinde %90 oranında sağlandığını açıkladılar.

İşçi Konseyleri “yoksul ailelerin eğitim toplumuna katılımıyla alay eden ve onları geride bırakan bir modelin kurulmasına, kapalı kapılar ardında yukarıdan gelen talimatlarla kamu üniversitelerinde reformlar yapılacağı iddialarına karşı genel grev yapılmıştır” açıklaması yaptı.

Fransa: Üniversiteler eğitimdeki kesintilere karşı harekete geçiyor

Paris ve kenar mahallerinde yüzlerce öğretim görevlisi, öğrenci ve yöredeki insanlar 2015 Mart ayı başında Yüksek Eğitim ve Araştırma  Bakanlığı önünde üniversitelerdeki bütçe kesintilerini protesto ettiler. Öğrenciler ve araştırma görevlileri ‘Öfkeli’, ‘Rezalet’, “Güvenilmez” yazılı özgeçmişlerini bakanlığın kapısına bıraktılar. Bütçe kesintilerinden en çok etkilenen Paris-Sud Orsay üniversitesinde ki öğretim görevlileri “Eğitim pahalı mı? O halde cehaleti deneyin!” başlıklı bir dilekçe yayınladı. Dilekçeyi bir hafta içerisinde 2000’den fazla kişi imzaladı.

Üniversite Akademik ve İdari Personel Sendikası (SNTPTES- UNSA), her yerde kadro alımının durdurulduğunu, hatta kaldırıldığını ve kurs sayılarının azaltıldığını bildirdi. Yapılan eylemde, akademik personel için yeni kadroların açılması, araştırma laboratuvarları ve hizmet ödeneklerinin artırılması, kurs ücretlerinin karşılanması ve devlet okullarında parasız eğitim talep edildi.

Kanada: Öğrenciler yüksek harçları protesto ediyor

Kanadalı öğrenciler 24 Mart 2015’te üniversitelerdeki yüksek harçları protesto ettiler. Eylemciler, giderek artan yüksek öğrenim ücretlerinin, okul sonrasında külfetli bir borç olarak üzerilerine kaldığını ve borçları ödemek için uzun süre çalışmaları gerektiğini söylediler.

Eylem liderlerinden Izabel Vlahu, CBC habere öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun öğrenimlerini durdurduklarını çünkü mezuniyetten sonra borçlarını ödeme konusunda zorlandıklarını söyledi. Kanada Alternatif Politikalar Merkezi’nin raporuna göre; Kanada’daki üniversite giderleri son 20 yıla göre ortalama 3 kat arttı. 1993’den Bu yana Kanada’daki orta gelirli aileler, yüksek öğrenime %20 daha pahalı olarak erişebiliyorlar.  Raporda önümüzdeki 4 yıl içerisinde kişi başına düşen yıllık öğrenim giderinin 6000$’ın üzerine çıkacağı öngörülüyor.

Şili

14 Mayıs 2015  150.000 öğrencinin eğitim reformu talebiyle sokağa döküldüğü Şili’de, öğrenciler ve güvenlik güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Nisan ayından beri aralıklarla devam eden eylemlere katılım her geçen gün artıyor.  Eylemcilerin  talepleri Eğitim Bakanlığı’nın ücretsiz eğitim hakkını öncelikli hale getirmesi, daha iyi çalışma koşulları sağlaması ve eğitim sisteminin ticarileşmesinin önüne geçilmesi oldu.

Tayvan

06.08.2015 te Müfredat Değişikliği İttifakı (Anti-Curriculum Changes Alliance) sözcüsü Lise öğrencisi Dai Lin (林冠華) intihar etti. Kömür ızgarası ve bantlanmış pencerelerin olduğu odasında Lin 30.07.2015 tarihinde ölü bulundu. Protestoculardan biri olan Lin, Bakanlığın tartışmalı uygulamalarını protesto etmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı binasına girdikten sonra geçen hafta Perşembe gecesi tutuklanmıştı. Lise müfredatı kurallarına karşı suç işlemekle itham edilmiş ve 20,000 Tayvan doları karşılığı kefaletle Cuma günü serbest bırakılmıştı.

Tayvan’da Lin’in ölümü üzerine bir araya gelen binlerce öğrenci, Çin merkezli eğitim müfredatı uygulanmasına son verilmesi talebiyle 31.07.2015 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı’nı işgal ettiler.

Japonya

Japon sağının Japonya’nın askeri hareketliliğini engellediği için anayasada yer alan “Japonya’nın pasifist bir devlet olduğuna” dair maddeyi değiştirme çabası, Japonya’da savaş karşıtı öğrenci hareketini yeniden ortaya çıkardı. Liberal Demokrasi için Öğrenci Acil Eylem Grubu her cuma parlamento binası önünde “Savaşa Hayır!” “Anayasayı Koru!” “Abe Dışarı!” sloganları ile gösteri düzenlediler. 

Öğrenci Hareketinin ve Eğitim Emekçilerinin Talepleri

  • Herkes için eşit ücretsiz, bilimsel, anadilde kamu eğitimi sağlanmalı, eğitim sistemi eleştirel düşünen, sorgulayan özgürlükçü bireyler yetiştirmelidir.
  • Eğitim sisteminin ticarileştirilmesi durdurulmalıdır.
  • Eğitim emekçileri için daha iyi çalışma koşulları sağlanmalıdır.
  • Güvencesiz çalıştırmaya son verilerek, iş güvencesi sağlanarak kadro atamaları yapılmalıdır.
  • Eğitimin alt yapısının nitelikli hale gelmesi için bütçeden eğitime ayrılan pay artırılmalıdır.
  • Diğer emekçilerle birlikte demokratik hak ve özgürlükler mücadelesine destek verilmelidir.
  • Savaş politikalarına karşı mücadele edilmelidir.
  • Öğrencilerin eğitim kurumlarının yönetimine katılımı sağlanmalıdır.
  • Eğitim emekçileri ve öğrenciler eğitim politikalarının belirleneceği mekanizmalarda etkin olmalıdır.
Haber:isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.