Ukrayna: Uluslararası Gönüllüler ve Komünistler  

ukrayna_komünist_1

Ukrayna’da ABD ve AB’nin desteği ile yönetime el koyan faşist cunta komünistlere ve doğuda yaşayan Rus asıllı bölgelere karşı saldırıya geçti. Rusya’nın da desteğini yanına alan Donbas halkı direnişini ve örgütlenmesini sürekli kılmaya çalışmaktadır. ABD ve AB Ukrayna’da faşist hareketin örgütlenmesine katkı sunarken, faşist hareketin saflarında savaşmak ve eğitimden geçirmek üzere dünyanın çeşitli yerlerinden faşist örgütlerin üyelerini faşist enternasyonal tugaylar olarak Ukrayna’ya getirmektedirler. Rusya’da Slav kardeşliği ve destek sunduğu eski Sovyetler Birliği sınırları içinde yer alan müslüman bölgelerden savaşçıların bölgeye gelişine destek olmaktadır.

Bir yandan uluslararası politika diğer yandan yakıcı hale gelen işçi-emekçilerin sorunları ve anti-faşist mücadele gereksinimleri safların oluşmasında belirleyici iki dinamik olarak ortaya çıkmaktadır. Rusya yanlısı bağımsızlıkçılardan işçi emekçi referanslı bir sosyal cumhuriyet savunucularının bir arada olduğu bir tarihsel süreç ortaya çıkmıştır.

Bu dinamiklerin etkisi ile Donbas’ta bulunan yabancı savaşçılar;  Çek Cumhuriyeti, Sırbistan, Polonya, Macaristan, İtalya, İspanya, Fransa, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, İsrail, Eski Sovyet Cumhuriyetleri, Brezilya, Avustralya ve ABD’lerin den gönüllülerden oluşmaktadır.  Bu gönüllü savaşçıların önemli bir bölümü Slav milliyetçiliği motivasyonu ile savaşa katılmasına rağmen mevcut Ukrayna rejimini faşist olarak gören sol güçlerde Donbas Halk Cumhuriyeti saflarında savaşa gönüllü olarak katılmaktadırlar.

Bunların içinde öne çıkanlar İspanya, Fransa ve İtalya’dan komünistler ve anti-faşist solculardır. Kapitalizme ve çok uluslu tekellere karşı savaşlarının bir parçası olarak gördükleri için gönüllü olarak Donbas Halk Cumhuriyeti saflarında savaşmaktadırlar. Genç İspanyol enternasyonalist savaşçılar kendi ülkelerinde yeterince militanın bulunduğunu Ukrayna’ya gelip savaştıklarını ve geri dönünce gerçekte neler olduğunu İspanyol halkına da anlatacaklarını söylüyorlar.

ispanyol_uluslarasıtugay

Ukrayna Komünist Partisi ve Rusya Federasyonu Komünist Partisinin gönüllü birlikleri oluşturmasını bekleyen komünistler bu gerçekleşmeyince kendileri Hayalet Tugayın Komünist Birliğini oluşturarak savaşta yer aldılar. Birliğin komutanı Alexei Mozgovoi ” Anti-faşist cephesinin bir parçası olduklarını” söylüyor.

ukrayna_komünist

Başka uluslardan gönüllülerin savaşta ki varlığı Donbas Halk Cumhuriyetini savunanların mücadele azmini pekiştirmekte, savaşçı ruhlarını beslemektedir. Yakın zamanda Donbas’ı ziyaret eden Rus entellektüel İlya Znamensky “DHC yerel destekçilerinin enternasyonal savaşçılardan çok memnun olduklarının” altını çiziyor ve “bu savaşçıların çok uzaklardan gelip kendilerini için savaştıklarını ve bunun çok değerli bulduklarını söylediklerini” ekliyor söylüyorlar.

İspanya İç Savaşı sırasında Alman ve İtalyan Faşizmi tarafından desteklenen İspanya Faşist güçlerine karşı cumhuriyetçi saflarda 53 değişik ülkeden 35.000’e yakın gönüllü savaşmıştı. Zaman zaman İspanya İç Savaşına gönderme yapılarak yapılan yeni uluslararası tugaylar haberleri kısmen doğruluk payı taşımaktadırlar.

Burada önemli gelişme Devrimci, komünist ve solcuların başka ülkelerdeki işçiler, emekçiler için savaşmak için yeniden yollara düşmesidir. Aynı Kobane kent savaşında olduğu gibi. Enternasyonal Tugaylar fikir olmaktan çıkmış Kobane ve Donbas’ta gerçekliğe dönüşmeye başlamıştır.

 Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.