Ukrayna: Antifaşist Direniş ile Dayanışma

luhansk1

Lugansk Halk Cumhuriyeti, Sol Güçlerin Bildirisi

9 Nisan günü Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin sol güçleri Donbass’ta iyi bir gelecek mücadelesi için yapılacak bölgesel forumu tariflemek ve sonraki gelecek adımları tanımlamak için bir araya gelerek burada bir “Birlik Bildirgesi” yayınlamayı kabul ettiler.

Lugansk’lı komünistler, sosyalistler, işçiler, çevre ve anti-faşist kuvvetleri forumu

Biz, Forum katılımcıları olarak, savaş patlak vermeden bir yıl önce kaos ve yıkımın bölgede devreye sokulmasıyla Lugansk sakinlerinin hayatta kalma eşiğine geldiğine dikkat çekmek istiyoruz.

Ukrayna’nın uyguladığı askeri saldırganlık ve ekonomik ambargoyla, bizim yurttaşlarımızın çoğu ya öldü ya da sevdiklerini kaybetti, bazıları evlerini kaybetti, bazıları ise göç etmek zorunda kaldı. Ekonomi yok edildi, önde gelen üretim tesisleri ve işletmeler durduruldu. Binlerce insan, hayatını kazanmak için işlerini ve iş bulma umutlarını kaybetti. En savunmasız insanlar ki yaşlılar, çocuklar ve engelliler maaşlarını ve diğer alacaklarını almadan ayrıldılar, açlık ve yoksulluk on binlerce ailenin kapısını çaldı.

Bugün, barış umudu için, Lugansk, taraf olduğu uluslararası anlaşmalarda gündemin en tepesine sosyal ve ekonomik hayatı koyacağını beyan eder. İnsani yardım yapılarak yüzlerce problemden birinin bile çözülemeyeceği açıktır. Bizler, barışçıl bir yolla bölgeye yeniden hayat vermek için savaşın harap ettiği ekonomiyi yeniden nasıl inşaa ederize odaklanıyoruz.

Biz, komünistler, sosyalistler, işçiler, çevre ve anti-faşist örgütlerin temsilcileri, Lugansk’da yeniden canlanmanın sosyal adalet, eşitlik ve kardeşlik bayrağı altında yürüyerek başlayacağına inanıyoruz. Bu askeri ve insani felaket sonuçlarının üstesinden başarıyla gelecek olan sadece sosyalist gelişme yoludur.

Yetkililer, Lugansk bölgesininin oligarşik klan tarafından yıllarca soyulduğu, çıkar ilişkileriyle çürümüş bu politikalara geri dönmemeliler. Bizim topraklarımızda Kliment Voroshilov’dan günümüze kızıl gelenekler her daim güçlü olmuştur. Lugansk, 1917 yılında olduğu gibi, küresel solun geri dönüş habercisi olabilir.

Bu hedefe ulaşmak, Lugansklı komünist, sosyalist, sol yurtsever ve anti-faşist tüm güçlerin ortak çabası ve birbirleriyle uyumlu pratikleri sayesinde mümkün olabilir. Bizler, Forum katılımcıları olarak, bizim örgütlerimizin, güçlerimizin ve hareketlerimizin arasında Lugansk halkının hak ve menfaatlerinin korunması gibi önemli konularda anlaşmazlık olmayacağına ve bunu gerçekleştireceğimize inanıyoruz.

luhansk2

İşte bu yüzden bizler, Komünist Parti, Sol Güçler Birliği halk örgütleri temsilcileri,  “Lugansklı Komünistler”, “Don”, “Komünist İşçiler Örgütü”, “Sosyalizm için Aydınlar”, “Lugansk Anti-Faşist Komitesi”, “Lenin Komünist Gençlik Birliği (Komsomol)”, Kadın İşçileri Sendikası “Çocukların Geleceği için”,  “Sovyet Memurları Birliği”, “Sosyal Demokrat Girişimi” ve “Yeşil Ekolojik Birliği,” olarak Lugansk’ta sosyalist gidişatı destekleyen sosyalistlerden, işçilerden, anti-faşist ve çevresel kuvvetlerden herkese açık geniş bir komünist cephenin kurulduğunu beyan ederiz.

Bizim mücadelemizdeki, tüm komünist, sol-yurtsever, anti-faşist güçleri birleştirmek için eylem hedeflerimiz:

  • Lugansk bölgesinin savaş sonrası canlanması;
  • Ekonomik ve sosyal politikaların, emekçilerin çıkarına olacak şekilde uygulanacağı sosyalist bir devletin inşa edilmesi;
  • Büyük işletmelerin ve büyük sanayi kuruluşlarının kamulaştırılması;
  • Sivil hak ve özgürlüklerine saygı duyulması ve garanti altına alınması, özellikle tam zamanlı istihdam, adil ücret dağılımı ve sosyal güvenliği sağlamak için;  asgari ücret ve emekli maaşlarının insani yaşama düzeyinden daha aşağıda olmaması; mal ve kamu hizmetleri için tarifelerin izlenmesi ve gerekli fiyatların düzenlenmesi;
  • Atıkların önlenmesi ve özel mülkiyete el konulması: toprak ve doğal kaynaklar tüm insanlara ait olmalıdır;
  • Eğitim ve sağlık hizmetlerine erişim;
  • Hukuk, adaletin düzgün çalışması için yasaların oluşturulması, tüm yönleriyle yolsuzlukla mücadele;
  • Yerel yönetimlerin rolünün güçlendirilmesi;
  • Bizim topraklarımızda neo-faşist zorbalığı ve radikal milliyetçiliği önlemek için; ekonomide, bölgenin iş ve siyasi hayatında sermaye egemenliğinin geri dönüşünü engellemek;
  • Tarihin tahrif edilmesini önlemek için faşizmin her türlüsünü ortadan kaldırmak.

Bizler, kendi merkezinde çalışan insanlar ile bizlerin çabalarını birleştirerek Lugansk’da gerçekten adil bir toplumsal düzen oluşturmak için eşsiz bir şansımız olduğuna eminiz. Biz, Lugansk sakinlerinin her birine mutlu bir gelecek için bizimle aynı hedefleri paylaşan, Lugansk’ın canlanması için mücadelede eden herkesi bize katılmaya davet ediyoruz.

Faşizme geçit yok! Birlikte kazanacağız!

Kaynak: https://ukraineantifascistsolidarity.wordpress.com/2015/04/12/statement-of-the-left-forces-of-lugansk-peoples-republic/

Bir Yorum

  1. Pingback: Ukrayna: Uluslararası Gönüllüler ve Komünistler  

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.