Tayvan: Halk Koreli İşçiler İçin Polis Karakolunu Kuşattı

t2

Güney Koreli işçiler ve HYDIS Teknoloji işçilerinin sendika temsilcileri tarafından Yuen Foong Yu (YFY) Firması Grup Başkanı Ho Shou-chuan’e (Bay Ho) karşı yapılan protestolar 11 gündür devam ediyor…

2008 Yılında YFY Grubu tarafından satın alınan Tayvanlı bir e-kağıt devi olan HYDIS şirketinin iştiraklerinden E-Ink Holdings (EYH), bu yılın başlarından itibaren bir dizi protesto eylemine rağmen, Nisan ayında 300’den fazla işçiyi işten çıkarmıştı.

Kore’den Tayvan’a gelen İşten Çıkarılan İşçiler Birliği üyesi işçiler, Tayvanlı öğrenciler ve eylemciler Bay Ho ile konuşmak için başkanlık ofisine geldiler. Fabrikalarının kapatılmasına karşı verdikleri dilekçeyi geri çeviren Bay Ho, herhangi bir müzakere yapmadan işçilere sırtını döndü ve protestocuları dağıtması için çok sayıda polisi işçilerin üzerine gönderdi.

t4

HYDIS’ten atılan işçilerden biri, “Patronun deniz aşırı başka bir ülkede olduğu bir fabrikada çalışıyorsunuz, patronların çoğu “besle & çalıştır” mantığıyla işçi çalıştırıyor ve kendisi yüksek güvenlikli demirden kalelerde gizleniyor. Ama bu sefer birçok işçi ailelerini geride bırakarak, geçimlerini tehlikeye atarak, işten çıkarılmış işçiler için adalet sağlamak ve haklarını almak için kitlesel olarak risk aldılar ve patronla yüzyüze konuşmayı talep ediyorlar” dedi.

Tayvanlı bir eylemci, “Farklı ülkelerde yaşıyor olmamıza rağmen, işçiler için sömürü ve baskı her yerde aynı! Farklı milletlerden olsak bile ortak acılarımız için çabalarımızı ortaklaştırırsak kazanırız ancak!” dedi.

Polis Toplumsal Düzeni Koruma Yasası ve Meclisler Kanunu yasalarını ihlal ettikleri iddiasıyla ve yanı sıra haklarında şikayet bulunduğu gerekçesiyle Eom Mee-ya ve Kong Ji-young’u tutuklayarak sınır dışı etti.

Göçmen bürosu yetkililerinin yapılan eylemlerin kamu güvenliğini tehlikeye attığına hükmettiği iki protestocu, bir gece gözaltında bekletildikten sonra, dün öğleden sonra Güney Kore’ye giden bir uçağa bindirildi.

t1

Salı günü Başkanlık Ofisi Binası önünde yapılan protestolar sırasında Güney Koreli iki işçinin tutuklanarak göçmen bürosu yetkilileri tarafından sınır dışı edilmeleri Güney Koreli protestocuların, açlık grevi başlatmasına neden oldu.

Sendika temsilcileri dün yaptıkları basın toplantısında protestocuların açlık grevine başladıklarını ve Bay Ho onlarla müzakere masasına oturana kadar açlık grevine devam edeceklerine yemin ettiklerini söylediler.

Kore Hydis sendika temsilcisi Jung Gyu, Bae için yapılan anıt

Kore Hydis sendika temsilcisi Jung Gyu, Bae için yapılan anıt

Protestocular açlık grevine başlamadan önce, geçtiğimiz ay intihar eden HYDIS şirketinin eski sendika temsilcisi Bae Jae-Hyoung’a vefa borçlarını göstermek için anıtı önünde diz çöktüler.

Açlık grevi katılımcılardan bir protestocu, “Tayvanlı polisler yoldaşlarımızı sınır dışı etmekte ısrar ederse, kampanyamıza destek veren daha fazla eylemciyi Güney Kore’ye göndermek zorunda kalacaklar” dedi.

Kore Metal İşçileri Sendikası bölge başkanı Jung Gyu, Bae’nin geride kalan eşi Lee Mi-ra’nın dilekçesini kabul etmeyen Cumhurbaşkanlığı Ofisi’ni suçladı ve ” HYDIS, işçini tekrar öldürme” dedi.

t5

Koreli işçilerin, 9 Haziran saat 08.00 de Tayvan polisi tarafından uyarı yapılmadan tutuklanmaları üzerine bugün 10 Haziran saat 01.00 de yüzlerce Tayvanlı eylemci, tutuklanan işçiler için Polis Karakolunu kuşattı.

 “Taipei polis şefini tutuklamaları için 911’i çağırıyoruz!” diyen eylemciler #Hydis ve #Taiwan hastaglari ile sosyal medyadan eylemin duyurusunu yapıyorlar…

Haber: isyandan.org

 

Bir Yorum

  1. Pingback: Fabrikaları Kapanan Koreli İşçiler Protesto İçin Geldikleri Tayvan’da Sınırdışı Edildiler

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.