Tamil Tutsakların Mücadelesi Devam Ediyor

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Kaynak: https://www.tamilnet.com/art.html?catid=13&artid=38090 haberinden özetlenerek çevrilmiştir.”

İnsan hakları örgütleri Sri Lanka’nın şimdiki Başkanı Sirisena göreve geldikten sonra da Tamil tutsaklara yönelik hak ihlallerinin, işkence ve tecavüzün devam ettiği uyarısında bulunuyor. On altı senedir hapis yatan Valayuthan Varatharajan, 25 Eylül 2015’te Sri Lanka ile ilgili önergenin Birleşmiş Milletler’den geçmesinden sadece üç gün önce acele bir kararla o zamanki başkan Kumaratunge’ye suikast planlama suçundan hüküm giydi. Birleşmiş Milletler önergesinden önce verilmiş olan bu karar Sri Lanka’nın adalet sistemindeki kokuşmuşluğu bir kez daha gözler önüne serdi.

Şu anda Sri Lanka hapishanelerinde 217 Tamil tutsak bulunuyor, bunlardan 14’ü yirmi yıldan daha fazla hapis cezalarına çarptırılmış durumda. Tamil tutsaklar salıverilme talebiyle 12 Ekim 2015’te açlık grevine başlamıştı. Hükümetin adaletin sağlanması ve erken tahliye yönünde verdikleri sözleri tutmamaları üzerine tutsaklar mücadelelerine devam edeceklerini açıkladı.

Varatharajan’a aceleyle verilmiş olan cezanın tek dayanağı ise işkenceyle alınmış bir itiraf. Tamil tutsakların büyük kısmı Terörü Önleme Yasası kapsamında tutuklanmış ancak uluslararası gözlemciler tutuklamaların somut kanıtlara dayandırılmadığını belirtiyor.

Polis, 18 Aralık 1999’da, Sri Lanka başkanı Chandrika Kumaratunge’nin suikasta uğramasını takiben tek bir gecede 15 şüpheliyi tutuklamıştı. Tutuklananlar arasında Varatharajan, Sakthivel Ilangeswaran, Chandra Iyer Ragupathy Sarma and Vasanthi Ragupathy yer alıyordu.

Varatharajan ve Ragupathy Sarma, Chandrika davasında yargılanırken | Foto: CeylonToday

Colombo Yüksek Mahkemesi V. Varadaraja ve Ragupathy Sarma’yı 290 ile 300 yıl arasında hapis cezasına çarptırdı. Bu ceza 30 senelik hapis cezasına çevrildi, tutsakların daha önce yatmış oldukları 16 senenin de cezadan düşürülmemesine karar verildi.

Britanya merkezli Uluslararası Baro Birliği ise 2009 yılında yayımlamış olduğu raporda Sri Lanka’daki adalet sisteminin hükümet ve baş hakimliğin politik etkilerine tabi olduğuna dikkat çekmişti. **https://www.tamilnet.com/img/publish/2009/07/SriLankaReportMay_2009-1.pdf/**

Kaynak: https://www.tamilnet.com/art.html?catid=13&artid=38090 haberinden özetlenerek çevrilmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.