Sudan: Direniş Yeniden Sokaklara Döndü

Sudan’da Halk Sudan Profesyoneller Birliği ve Direniş Komitesi’nin çağrısı ile “Devrimci yolun düzeltilmesi ve güvenlik aygıtının düzenlenmesi” için yeniden sokaklara indi.

Direniş Komitesi; sivil yönetime geçilmesi, barışın sağlanması, direniş sürecinde halka ateş açıp ölümlerine ve yaralanmalarına neden güvenlik görevlilerinin yargılanması, hayat koşullarının iyileştirilmesi, El-Beşir rejiminden kalan bürokrat ve siyasetçilerin temizlenmesi, faşist sivil örgütlenmelerin dağıtılması, taleplerinden vazgeçilmeyeceğini gösterdi.

2018 Aralık ayında başlayan direniş 2019 Nisan ayında El-Beşir’in  iktidardan düşmesi ile sonuçlanmıştı. Ordu ile yapılan müzakereler sonucunda ülke o tarihten beri 11 kişilik askeri ve sivil üyeden oluşan General Abdel Fattah El Burhan’ın liderliğini yaptığı Egemenlik Konseyi tarafından yönetilmektedir.

Anlaşmaya varılan maddelerin hayata geçirilmesi için adım atılmaması, devrimci toplumsal muhalefeti yeniden harekete geçirdi. “Milyonların Yürüyüşü”ne başkent Hartum, Darfur, Unamid, Atbara, Dongola, Doğu Sudan, Güney ve Orta Sudan’da olmak üzere, her şehirde yüz binlerce insan halk devrimi sloganları, direnişte ölenlerin resimleri ve sudan bayrakları ile yürüyüşe geçti.

Ordunun gösterileri önlemek için ana caddelere barikat kurmasına rağmen sokaklara inen halk, bir çok yerde güvenlik güçlerinin müdahalelerine direnişle cevap verdi. Bir kişi güvenlik güçleri tarafından öldürüldü.

Haber: isyandan.org
Etiketler: ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.